Donderdag 23/03/2023

NieuwsOnderwijs

Groen wil aangepast statuut voor startende leerkrachten om lerarentekort aan te pakken

null Beeld Hollandse Hoogte / Ton Toemen
Beeld Hollandse Hoogte / Ton Toemen

Om te vermijden dat startende leerkrachten uit het beroep stappen - en zo het lerarentekort nog nijpender maken - stelt Groen voor om het statuut van startende leerkrachten te verbeteren. Dat zegt Groen-covoorzitster Nadia Naji, die meteen een eigen voorstel lanceert.

JV

Het is een bekend probleem. Een kwart tot een derde van de startende leerkrachten geeft er binnen de vijf jaar opnieuw de brui aan. Die uitstroom speelt mee in het probleem van het lerarentekort.

Volgens Groen-covoorzitster Nadia Naji is er "hoge nood aan een beter statuut voor deze leerkrachten zodat zij de motivatie en goesting voor het beroep vasthouden en het niet na vijf jaar al uitgeblust voor bekeken houden".

De Vlaamse groenen schuiven een eigen voorstel naar voren: een statuut volgens een 3-3-2-model. Dat model zorgt er volgens Groen voor dat startende leerkrachten beter begeleid worden, meer werkzekerheid hebben en daardoor minder snel afhaken.

Lees ook

En nu donderen zelfs de topleerlingen achteruit: de vijf belangrijkste inzichten van KU Leuven-onderwijsstudie

Concreet krijgen student-leerkrachten drie jaar basisopleiding aan een hogeschool. Daarna gaan ze drie jaar aan de slag als junior leerkracht. In die fase gaat men, met een beperkte lesopdracht, aan de slag als leerkracht maar wordt er degelijke aanvangsbegeleiding voorzien.

In de derde en laatste fase zijn dan twee optionele specialisatiejaren voorzien. In die periode zou de jonge leerkracht dan gespreid over twee jaar een eenjarige master kunnen volgen naast zijn lesopdracht. "Tijdens die verfijningsjaren van de opleiding komen vooral die elementen aan bod waar ze pas nu aan toegekomen zijn, namelijk meer gespecialiseerde (vak)didactische en pedagogische expertise, eventueel aangevuld met keuzevakken die aansluiten bij zijn of haar vakgebied", legt Naji uit.

Om alles te doen slagen, moet volgens Naji het statuut van leerkrachten aangepast worden. Een aangepast statuut voor startende leerkrachten is volgens haar ook nodig om te vermijden dat beginnende leerkrachten in tijdelijke contracten en onzekerheid blijven hangen.

"Alleen als jonge leerkrachten zich niet voortdurend zorgen moeten maken over waar ze de volgende maand kunnen lesgeven, maar zich ten volle kunnen toeleggen op hun eigenlijke taak als leerkracht, kunnen we hen gemotiveerd houden", aldus Naji. Een aangepast statuut is volgens haar "een minimumvoorwaarde om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken én te houden".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234