NieuwsMigratie
Groen licht voor Europees in- en uitreissysteem voor migranten: ‘Inbreuk op rechten’
Deze woensdag heeft een Belgische Kamercommissie groen licht gegeven aan de invoering van een Europees in- en uitreissysteem voor migranten. Volgens de staatssecretaris voor Asiel en Migratie gaat het om een enorme vooruitgang in controle.
De bevoegde Kamercommissie is in een tweede lezing akkoord gegaan met de invoering van een Europees in- en uitreissysteem voor migranten. Het zogenaamde EES-systeem is een elektronisch registratie -en controlesysteem bij de grenzen van Schengenlanden. Het gaat om voor migranten die voor een korte periode van maximaal 90 dagen in de Europese Unie willen verblijven.
Bij aankomst worden ze geregistreerd en zullen ze naast hun paspoort en datum van vertrek, nu ook hun biometrische gegevens, vingerafdrukken en een gezichtsscan moeten afstaan. Wie dat niet doet, wordt de toegang tot de EU geweigerd.
Deze informatie wordt vervolgens bijgehouden in een nieuwe Europese databank die toegankelijk is voor alle lidstaten. Met dit systeem weet de Dienst Vreemdelingenzaken dus ook wanneer de migrant langer dan toegestaan in België verblijft. Door het afstaan van deze gegevens wordt het veel moeilijker om met valse paspoorten te reizen.
‘Enorme vooruitgang’
“Dit systeem is een enorme vooruitgang om te controleren wie de EU binnenkomt, maar nog beter, ook om te controleren wie ook effectief terug vertrekt”, zegt Nicole de Moor, de staatssecretaris Asiel en Migratie. “Te veel mensen komen vandaag naar België voor een kort verblijf en verdwijnen dan van de radar.”
Voor corona kwamen er jaarlijks zo’n 190.000 mensen naar ons land met een visum kort verblijf. In realiteit ligt het aantal mensen dat voor een korte periode naar België reist volgens de staatssecretaris nog veel hoger. Wie naar België komt zonder visum, wordt nu niet geregistreerd.
Slechts een kleine groep kortverblijvers meldt op dit moment zijn verblijf: ongeveer 30.000 tot 40.000 personen per jaar gaan naar de gemeente om een aankomstverklaring te halen.
Het nieuwe digitale systeem moet een grondigere controle mogelijk maken, omdat van elke grensoversteek een datum en identiteit beschikbaar is. De overheid zal automatisch op de hoogte gebracht worden wanneer iemand niet binnen de voorziene termijn naar het thuisland is teruggekeerd.
Lees ook:
Europese leiders willen meer hekken tegen illegale migratie, Commissie niet overtuigd
13 van de 27 lidstaten gewonnen voor hek rond Europa: deze recepten domineren de EU-migratietop
Vlaamse groei, vergrijzing en vluchtelingen: dit zijn de demografische vooruitzichten van ons land
Reacties
PVDA vindt het systeem disproportioneel en een inbreuk op het recht op asiel. “Dit is een inbreuk op de rechten van de mensen uit het globale Zuiden”, aldus Greet Daems. “Dit is onderdeel van een heel systeem van beperkingen.” De staatssecretaris was het daar volledig mee oneens.
“Dit vormt op geen enkele manier een inbreuk op het recht om asiel aan te vragen. Ik begrijp niet waar u dat leest. Het is een manier om migratie gecontroleerd te laten verlopen”, aldus de Moor.
Tomas Roggeman (N-VA) vulde aan dat het systeem niet slaat op asiel, maar op het kort verblijf. Hij betreurde dat de tekst onvoldoende sancties voorziet.
De tekst kreeg de steun van de meerderheidspartijen en van Vlaams Belang, N-VA onthield zich en PVDA stemde tegen. Het ontwerp gaat nu ter goedkeuring naar de plenaire Kamer.