Zondag 11/06/2023

Gouverneur Oklahoma ondertekent strengste abortuswet van VS: verboden vanaf bevruchting

Abortusactivisten in Oklahoma. Beeld AP
Abortusactivisten in Oklahoma.Beeld AP

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, Kevin Stitt, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het parlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met stip de strengste van het land is.

Redactie

“Ik heb de bevolking van Oklahoma beloofd dat ik als gouverneur elke pro-life-wet zou ondertekenen die op mijn pad kwam, en ik ben trots dat ik vandaag die belofte kan nakomen”, liet de Republikeinse gouverneur optekenen.

Iedereen die een abortus "uitvoert of induceert'" of "bewust bezig is met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt", is strafbaar onder de wet. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar. Een ander bijzonder aspect van de nieuwe wet is dat burgers rechtszaken kunnen aanspannen tegen mensen of organisaties die een abortus uitvoeren of ernaar streven.

Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de anti-abortuswet. Het gebruik, het voorschrijven, het verstrekken en de verkoop van morningafterpillen, voorbehoedsmiddelen en noodanticonceptie vallen ook niet onder de definitie van abortus die de abortuswetgeving in Oklahoma hanteert. De wet maakt ook een uitzondering in het geval dat abortus noodzakelijk is om het leven van de moeder te redden, en in het geval van verkrachting en in het geval van incest, maar enkel indien dergelijke misdrijven bij de politie werden aangegeven.

Begin mei had Oklahoma al een wet aangenomen die abortus na zes weken zwangerschap illegaal maakt. Die ging het parlement bij nader inzien toch niet ver genoeg. Een dag eerder was bekend geworden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof van plan is de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat tenminste een kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234