Woensdag 22/03/2023

OverzichtActiedag

Geschrapte vluchten en openbaar vervoer: hier kan u op 16 december hinder verwachten door de nationale betoging

. Beeld Tim Dirven/ Photo News
.Beeld Tim Dirven/ Photo News

De vakbonden betogen op vrijdag 16 december in Brussel voor meer koopkracht. Er worden enkele tienduizenden militanten in de hoofdstad verwacht. Hoewel er niet formeel is opgeroepen tot een staking, zal de nationale betoging her en der wel met hinder gepaard gaan. Dat is onder meer het geval bij De Lijn en op Brussels Airport. Wat staat er te gebeuren morgen? En welke hinder wordt precies verwacht? Een overzicht.

Redactie

De drie vakbonden komen morgen in Brussel op straat om meer koopkracht te eisen. De betoging start om 10 uur aan het Noordstation. Het is niet de eerste koopkrachtactie van de bonden. Op 9 november was er nog een nationale actie- en stakingsdag. Hoeveel volk de bonden deze keer op de been krijgen, is moeilijk in te schatten. De christelijke bond ACV rekent op “enkele tienduizenden”.

Waarom wordt er actie gevoerd?

De bonden beslisten eind november dat ze morgen opnieuw zouden betogen, nadat de federale regering met haar voorstel was gekomen om de loononderhandelingen tussen bonden en werkgevers vlot te trekken. Daarbij blijft de marge voor opslag boven de index 0 procent, maar bedrijven die goed draaien, kunnen hun personeel wel eenmalig een cheque tot 750 euro geven.

Dat voorstel volstaat niet voor de bonden. “We krijgen nog altijd veel vragen en opmerkingen van mensen die moeilijkheden ondervinden om zaken te betalen”, zegt ACV-woordvoerder David Van Bellingen. De vakbonden eisen ook een echt plafond op de energieprijzen en willen dat “de aanvallen op de index stoppen”.

Aanzienlijke hinder bij De Lijn

Bij De Lijn zal er aanzienlijke hinder zijn, omdat veel personeelsleden zullen deelnemen aan de vakbondsbetoging in Brussel. In de provincie Antwerpen zal maar 52 procent van de bussen en trams rijden, elders is dat 60 tot 63 procent.

De reizigers zullen vanaf vandaag in de routeplanner van De Lijn kunnen zien welke bussen en trams zullen rijden, zegt een woordvoerder. Wellicht zal de hinder het grootst zijn in de grote steden.

Ook hinder verwacht op MIVB-net

Omdat de betoging zal plaatsvinden in hartje Brussel, rekent de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB op storingen door afwezige personeelsleden enerzijds en door omleidingen en onderbrekingen van de lijnen anderzijds.

Hoe groot de hinder voor het Brusselse bus-, tram- en metroverkeer concreet zal zijn, is nog niet duidelijk. De MIVB roept haar reizigers wel al op om alternatieven te voorzien voor hun verplaatsingen met het openbaar vervoer in de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en elf randgemeenten.

De MIVB zal reizigers doorheen de dag op de hoogte houden van de situatie op het net, door informatie te delen op sociale media, de app en de website. Om 6 uur ‘s ochtends openen ook de telefonische hulplijnen van de klantendienst op het nummer 070 23 2000.

Anders dan het bus-, tram- en metroverkeer, zou het treinverkeer normaal moeten verlopen. Beeld Photo News
Anders dan het bus-, tram- en metroverkeer, zou het treinverkeer normaal moeten verlopen.Beeld Photo News

Treinverkeer moet normaal verlopen

Anders dan het bus-, tram- en metroverkeer, zou het treinverkeer normaal moeten verlopen. Vanuit verschillende steden legt de NMBS zelfs extra treinen in, die in het gewone transportplan worden ingepast.

De NMBS legt morgen acht extra treinen in naar aanleiding van de vakbondsbetoging in Brussel. De spoorwegmaatschappij waarschuwt dat het druk kan zijn in de treinen door de toevloed van betogers.

Al meer dan 200 vluchten geschrapt op Brussels Airport

Op Brussels Airport zijn al meer dan 200 van de zowat 400 morgen geplande vluchten geschrapt, heeft een woordvoerster van de luchthaven laten verstaan. De luchthaven vroeg luchtvaartmaatschappijen zelf om vluchten te schrappen, in de hoop morgen chaos te vermijden.

“Momenteel is al meer dan 50 procent van de voorziene vluchten geschrapt. Daar kunnen nog vluchten bijkomen”, zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. De luchtvaartmaatschappijen verwittigen de getroffen reizigers.

De luchthaven adviseert reizigers die wel morgen vertrekken, om hun bagage tot een minimum te beperken. Ze houden best ook rekening met de mogelijke verstoringen op het openbaar vervoer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234