Woensdag 08/02/2023

NieuwsKlimaat

Geen vleesreclame meer in het openbaar: Nederlandse stad Haarlem voert als eerste ter wereld verbod in

Illustratiefoto. Beeld Getty Images
Illustratiefoto.Beeld Getty Images

De Nederlandse stad Haarlem wordt de eerste ter wereld die reclame voor vlees in de openbare ruimte verbiedt. Dat is een van de maatregelen om de consumptie en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Haarlem, dat ongeveer 160.000 inwoners telt, zal het verbod vanaf 2024 invoeren nadat vlees werd toegevoegd aan een lijst van producten die geacht worden bij te dragen tot de klimaatcrisis.

Redactie

Vleesreclame op Haarlemse bussen en schermen in de openbare ruimte wordt verboden. De vleessector klaagt dat de gemeente “te ver gaat om mensen te vertellen wat het beste voor hen is”. Maar volgens recente studies is de mondiale voedselproductie verantwoordelijk voor een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen op aarde, waarbij het gebruik van dieren voor vlees tweemaal zoveel vervuiling veroorzaakt als de productie van plantaardig voedsel.

Bossen die kooldioxide absorberen worden gekapt om de dieren te laten grazen, terwijl de meststoffen die worden gebruikt om hun voer te verbouwen rijk zijn aan stikstof, wat kan bijdragen tot lucht- en waterverontreiniging, klimaatverandering en aantasting van de ozonlaag. Vee produceert ook grote hoeveelheden methaan, een krachtig broeikasgas.

Ziggy Klazes, een raadslid van GroenLinks, die de motie om vleesreclame te verbieden heeft opgesteld, zei dat ze niet wist dat de stad de eerste ter wereld zou zijn die een dergelijk beleid zou handhaven toen ze het voorstelde. Ze zei tegen de radiozender Haarlem105: “Het gaat ons niet om wat mensen in hun eigen keuken bakken en braden, als mensen vlees willen blijven eten, prima. Maar we kunnen mensen niet vertellen dat er een klimaatcrisis is en ze wel aanmoedigen om producten te kopen die een deel van de oorzaak zijn.”

“Natuurlijk zijn er veel mensen die het besluit schandalig en betuttelend vinden, maar er zijn ook veel mensen die het prima vinden. Als het landelijk wordt opgepakt, zou dat alleen maar heel mooi zijn. Er zijn veel fracties van GroenLinks die het een goed idee vinden en het willen proberen”, zegt Klazes nog.

Vrijheid van meningsuiting

Het verbod geldt ook voor vakantievluchten, fossiele brandstoffen en auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Het verbod is uitgesteld tot 2024 vanwege bestaande contracten met bedrijven die de producten verkopen. Binnen de Haarlemse gemeenteraad is er enig verzet tegen de maatregel, waarbij critici aanvoeren dat de vrijheid van meningsuiting erdoor wordt beperkt.

Sander van den Raadt, fractievoorzitter van Trots Haarlem, is tegen de maatregel: “Het is opmerkelijk dat de gemeente Haarlem een grote postercampagne houdt dat je in Haarlem jezelf kunt zijn en kunt houden van wie je wilt, maar als je van vlees houdt in plaats van zacht gras, komt ‘de patroniserende brigade’ je vertellen dat je het helemaal mis hebt.”

Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat om de EU-doelstelling van netto-nul-uitstoot in 2050 te halen, de vleesconsumptie moet worden teruggebracht tot 24 kg per persoon per jaar, vergeleken met het huidige gemiddelde van 75,8 kg in Nederland, dat de grootste vleesexporteur van de EU is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234