NieuwsBurgerdebat
G1000 gaat burgerdebat over partijfinanciering leiden
Enkele organisaties en denktanks, waaronder burgerplatform G1000 en denktank Itinera, organiseren binnenkort een burgerdebat over de herziening van de partijfinanciering, We Need To Talk. ‘Iedereen erkent dat het systeem moet veranderen, toch gebeurt er al jaren niets.’
Volgens het regeerakkoord van de regering-De Croo zou de partijfinanciering deze legislatuur herziend worden. Dat is na drie jaar nog steeds niet gebeurd, tot grote ergernis van Groen-Kamerlid Kristof Calvo. “Partijen krijgen te veel en de samenleving krijgt er te weinig voor terug. Partijen zijn vastgoedbeheerders geworden, terwijl het parlement zwak staat en er minder in inhoud wordt geïnvesteerd”, zei hij woensdag nog in De afspraak.
Dat is ook burgerplatform G1000 en denktanks als Itinera, de Vrijdaggroep en het Egmont Instituut niet ontgaan. Zij willen de burgers zelf over de kwestie aan het woord laten en organiseren binnenkort een burgerdebat, ‘We Need To Talk’.
“Ons doel is de politieke impasse te doorbreken door een groep burgers de tijd en de informatie te geven om hervormingsvoorstellen te formuleren die door brede bevolking worden gedragen”, aldus de organisaties. “Vervolgens leggen we deze voorstellen voor aan de politiek om echte veranderingen tot stand te brengen.”
De organisaties hekelen het enorme bedrag dat partijen jaarlijks krijgen en het gebrek aan controle daarop. “Iedereen erkent dat het systeem moet veranderen. Het regeerakkoord verbindt zich daar ook toe. Toch is er al jaren niets aan veranderd.”
Het burgerdebat zal worden bijgestaan door een expertenteam waarin onder meer politicologen Bart Maddens (KUL) en Jean Faniel (CRISP) zetelen. Herman Van Rompuy zal waarnemer zijn in het toezichtcomité.
Het project wordt op 2 februari gelanceerd.