NieuwsStikstofdossier
Forse daling aantal vergunningen voor landbouwbedrijven sinds stikstofarrest
Sinds het stikstofarrest in 2021 vraagt de landbouwsector fors minder vergunningen aan. De aanvragen voor nieuwe landbouwbedrijven zijn gehalveerd. Voor minister Demir (N-VA) bewijst dit het belang van haar stikstofakkoord, waartegen de boeren zo protesteren.
Het aantal aanvragen voor vergunningen voor landbouwbedrijven is de voorbije twee jaar met 44 procent gedaald. In absolute getallen werden er de voorbije vijf jaar nog nooit zo weinig vergunningen afgeleverd.
De aanvragen voor een nieuw bedrijf of een uitbreiding zijn in die tijd gehalveerd. In deze specifieke categorie werd vroeger ongeveer de helft van de aanvragen vergund, nu nog een derde.
De reden is het stikstofarrest, eind februari 2021, toen een rechtbank de vergunning voor een pluimveestal weigerde wegens het risico van de stikstofuitstoot voor de natuur. Sindsdien zijn zowel landbouwbedrijven als de overheid weigerachtiger geworden.
Volgens Vlaams minister Zuhal Demir, bevoegd voor de Vlaamse vergunningsbeslissingen, leverde haar administratie nog slechts in 10 procent van de aanvragen voor nieuwe stallen met extra dieren of uitbreidingen een omgevingsvergunning af. 90 procent weigerde ze, “om ervoor te zorgen dat het stikstofprobleem niet groter wordt”.
Demir werkt sinds het arrest aan een stikstofakkoord, maar dat stuit op fors verzet in de landbouwsector. Boeren kwamen op straat en er werden 20.000 bezwaren ingediend. De vzw Vereniging Veehouders dreigt met juridische stappen tegen het decreet. Met deze nieuwe cijfers wil de minister de boeren overtuigen dat haar akkoord nochtans in hun voordeel is.
“Het resultaat van niets doen is immers simpel: rechters zullen vergunning na vergunning vernietigen”, zegt Demir. “Wie zegt dat het stikstofakkoord de doodsteek voor de landbouwsector betekent, heeft het mis. Het is net het stikstofarrest en de uitspraak van de rechter dat vergunningen erg moeilijk maakt.”