Maandag 05/06/2023

NieuwsOpvangcrisis

Fedasil heeft dwangsommen niet betaald, dus rechter laat goederen in beslag nemen

Vluchtelingen slapen buiten op straat voor het Klein Kasteeltje in Brussel. Beeld Photo News
Vluchtelingen slapen buiten op straat voor het Klein Kasteeltje in Brussel.Beeld Photo News

Goederen van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, mogen in beslag genomen worden. Dat is eerder deze week door een rechter beslist, bericht La Libre. Het agentschap had dwangsommen opgelegd gekregen omdat het niet alle asielzoekers opvangt, maar heeft die boetes niet betaald. ‘Dit lost niets op’, reageert staatssecretaris Nicole de Moor.

Redactie

De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft in twee beslissingen van 16 januari toestemming gegeven om een reeks goederen van Fedasil in beslag te nemen en te verkopen. “We onderzoeken de twee beslissingen van de rechter (die betrekking hebben op boetes van meer dan 13.000 euro in één zaak en meer dan 99.800 euro in de tweede zaak, red.) en de maatregelen die we moeten nemen”, zo reageert Fedasil in La Libre.

Het agentschap laat verder nog weten dat het eind december een lijst met beslagbare goederen heeft overgemaakt aan de betrokken deurwaarders en dat het enkel gaat om goederen die “niet essentieel” zijn voor de werking van het agentschap, zoals een televisie, zitmeubilair en zes zetels. Het voegt eraan toe dat uitsluitend goederen in beslag zullen worden genomen op de hoofdzetel van Fedasil, niet in de opvangcentra. Volgens Fedasil werd nog geen datum vastgelegd voor de effectieve inbeslagname. De verkoop zou wel voorzien zijn voor 13 februari.

Dwangsommen niet betalen

Het is de eerste keer dat er wordt overgegaan tot inbeslagnames bij Fedasil. Het agentschap krijgt al langer dwangsommen opgelegd omdat het er niet in slaag om het recht op opvang van asielzoekers na te leven. Vele aanvragers van asiel slapen al wekenlang op straat of in een kraakpand. Door de verkoop van de goederen zal het agentschap de dwangsommen niet moeten betalen. Volgens Fedasil gaat het om drie individuele dossiers van verzoekers om internationale bescherming.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) is van mening dat “de inbeslagnames niets oplossen” en wijst erop dat er “in 2022 enkele duizenden opvangplaatsen gecreëerd zijn”.

Lees ook

Zet het leger in, maar niet in Antwerpen. Militairen kunnen helpen om leegstaande gebouwen klaar te krijgen voor asielopvang

We zitten in de grootste asielcrisis sinds 2015: ‘Zonder structurele hervormingen is ons land hier niet tegen bestand’

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken is de federale regering “compleet gefaald” op vlak van asiel en migratie. “Dit is de allereerste keer in tachtig jaar asielbeleid.” Francken pleit ervoor om de asielprocedure buiten de EU te organiseren en verwijst daarbij onder meer naar het Verenigd Koninkrijk, dat asielzoekers naar Rwanda wil overvliegen. De voormalige staatssecretaris breekt ook al langer een lans voor het Australische model, waarbij illegale migranten worden geweerd.

Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove spreekt van “het failliet van het Belgische asielbeleid”, dat “best ook letterlijk genomen” wordt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234