Woensdag 08/02/2023

NieuwsVerenigde Staten

FBI doet huiszoeking in woning Donald Trump in Florida: ‘Mijn prachtige huis wordt belegerd’

Politie bij het huis van Donald Trump in Florida. Beeld AP/Reuters
Politie bij het huis van Donald Trump in Florida.Beeld AP/Reuters

Agenten van de FBI hebben maandagavond het huis van Donald Trump in het Mar-a-Lago-resort in Palm Beach in de staat Florida doorzocht. Mogelijk was de FBI op zoek naar documenten die Trump na zijn vertrek uit het Witte Huis meenam naar Florida. Republikeinen reageren furieus en betichten Justitie van ‘politisering’ na de eerste huiszoeking ooit bij een Amerikaanse ex-president.

Redactie

“Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten”, schreef Trump in een verklaring op het netwerk Truth Social. De FBI-agenten zouden volgens hem ook zijn kluis hebben doorzocht. Trump was op het moment van de huiszoeking zelf niet in Florida, maar verbleef in de Trump Tower in New York.

“Nadat ik heb meegewerkt met de relevante overheidsinstanties, was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig of gepast”, aldus Trump nog. Volgens hem gebeurt “zo’n inval enkel in failliete Derdewereldlanden”. Hij beschuldigde de “radicaal-linkse Democraten” ervan hem koste wat kost ervan te willen weerhouden zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Lees ook

Amerika-Kenner Kristiaan Versluys over de inval bij Trump: ‘Je mag hem nooit onderschatten’

Ook zou de inval de Democraten volgens Trump moeten helpen bij de tussentijdse verkiezingen voor het Huis en de Senaat in november. “Wat is het verschil tussen dit en Watergate, waar agenten inbraken bij de Democraten?”, zo refereerde hij naar het spionageschandaal van 1972 waarbij in de aanloop naar de verkiezingen werd ingebroken in het hoofdkwartier van de Democraten, in het Watergate-gebouw.

Politie bij het huis van Donald Trump in Florida. Beeld ANP / EPA
Politie bij het huis van Donald Trump in Florida.Beeld ANP / EPA

Geheime documenten

Waar de FBI-agenten exact op zoek naar waren tijdens de uitzonderlijke huiszoeking, werd niet meteen duidelijk. De FBI en het ministerie van Justitie wilden maandagavond geen commentaar geven. Ook het Witte Huis deed nog geen mededelingen.

The New York Times citeert twee anonieme bronnen die zeggen dat de inval te maken heeft met materiaal dat Trump mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago nadat hij uit het Witte Huis vertrok. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt al enige tijd de vondst van een aantal dozen met als ‘geheim’ bestempelde informatie in de woning van Trump in Mar-a-Lago, waar de voormalig president is gaan wonen na zijn vertrek uit het Witte Huis in januari 2021. Het Nationaal Archief meldde in februari dat in het resort vijftien dozen met vertrouwelijke documenten waren aangetroffen.

Agenten van de Secret Service bij Trumps resort in Mar-a-Lago. Beeld REUTERS
Agenten van de Secret Service bij Trumps resort in Mar-a-Lago.Beeld REUTERS

Volgens CNN werden assistenten van Trump in Mar-a-Lago in april en mei al ondervraagd door de FBI met betrekking tot de documenten. Trump vertraagde het teruggeven van de dozen aan het Nationaal Archief echter maandenlang en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd. Mogelijk gaf Trump destijds toch niet alle documenten terug, waarna nu een huiszoeking volgde.

Trump stond er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten te verscheuren die bestemd waren voor het federale archief. Uit een nog te verschijnen boek van een New York Times-journalist zou blijken dat, volgens oud medewerkers van Trump, het toilet soms verstopt zat vanwege proppen verscheurde, doorgetrokken documenten. Zoiets kan een schending zijn van de ‘Presidential Records Act’, een wet die toeziet dat alle officiële schriftelijke communicatie van een president – memo’s, brieven, notities, e-mails, faxen – wordt bewaard.

Lees ook

‘We zullen het misschien opnieuw moeten doen’: Donald Trump hint (weer) naar nieuwe kandidatuur in 2024

Fox News negeert Donald Trump, en kiest nu voor een ‘droomkandidaat’: ‘Hij heeft zijn eigen tegenstander gebaard’

Na de FBI-inval in Donald Trumps villa: ‘Je mag hem nooit onderschatten’

Mag Donald Trump nog meedoen aan de presidentsverkiezingen als hij wordt veroordeeld?

‘Zeer ongebruikelijk’

Ook The Washington Post zegt op basis van een anonieme bron dat de inval om vertrouwelijke documenten zou gaan en zegt erbij dat er een gerechtelijk zoekbevel voor zou zijn afgegeven. Dat is volgens de krant “zeer ongebruikelijk” voor een voormalige president. De “hoogste niveaus” van het justitieministerie zouden volgens de krant betrokken moeten zijn geweest bij het verkrijgen van zo’n bevel, maar een woordvoerder van het ministerie wilde tegen de krant niet zeggen of justitieminister Merrick Garland een rol heeft gespeeld. Maar dat tot deze uitzonderlijke stap is besloten doet vermoeden dat Justitie over sterke aanwijzingen beschikt dat Trump een strafbaar feit pleegde.

Een van Trumps volwassen zoons, Eric Trump, bevestigde later op de dag tegen Fox News dat de inval inderdaad te maken had met dozen vol documenten die zijn vader vanuit het Witte Huis had meegenomen naar Florida. In zeer ernstige gevallen kan gevangenisstraf staan op het opzettelijk schade toebrengen aan dit soort ‘eigendommen van de Verenigde Staten’.

Volgens CNN werden assistenten van Trump in Mar-a-Lago in april en mei ondervraagd door de FBI over de documenten.

Dat de FBI het huis van Trump doorzoekt zou ook kunnen betekenen dat het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 zich toespitst op Trump zelf.

Politie bij het huis van Donald Trump in Florida. Beeld AFP
Politie bij het huis van Donald Trump in Florida.Beeld AFP

Republikeinen reageren woedend

Verschillende prominenten uit de Republikeinse Partij sloten zich de afgelopen uren aan bij Trumps lezing van de gebeurtenissen in Mar-a-Lago. “Het ministerie van Justitie heeft een ondraaglijk niveau van militante politisering bereikt”, reageerde Kevin McCarthy, een Republikein van het Huis van Afgevaardigden en een vertrouweling van Trump. McCarthy dreigde met een tegenonderzoek naar het ministerie, als de Republikeinen in november de voorverkiezingen winnen. “Merrick Garland, bewaar uw documenten en maak uw agenda leeg”, zei hij, een boodschap voor de minister van Justitie.

“Het enige wat nog ontbreekt”, zei het Republikeinse Congreslid Andy Biggs, “zijn de bril en hoed van Moammar Kadaffi op het hoofd van Joe Biden” — een verwijzing naar de voormalige Libische dictator. Sommigen noemen de huiszoeking bewijs dat de Verenigde Staten zijn veranderd in een dictatuur.

“Biden verdeelt ons land en Justitie lijkt die verdeling met zijn acties te versterken”, zei de Republikeinse senator Tim Scott uit South Carolina. “Dit is zeer gevaarlijk voor de gewone man op straat in Amerika.”

Terwijl Republikeinen druk waren hun afschuw uit te spreken stuurde de organisatie van Trump volgers een bericht: “DIT IS GEEN TEST”, met een link om geld over te maken. Een stoet met Trump-supporters reed maandag naar Mar-a-Lago om steun te betuigen aan de oud-president, die zelf al zei dat “zoiets nog nooit eerder is gebeurd bij een Amerikaanse president”.

Het Mar-a-Lago resort in Palm Beach (Florida), dat eigendom is van Donald Trump. De oud-president heeft er zelf ook een woning. Beeld AP
Het Mar-a-Lago resort in Palm Beach (Florida), dat eigendom is van Donald Trump. De oud-president heeft er zelf ook een woning.Beeld AP
Secret service members stand guard outside former U.S. President Donald Trump's Mar-a-Lago home after Trump said that FBI agents raided it, in Palm Beach, Florida, U.S., August 8, 2022. REUTERS/Marco Bello Beeld REUTERS
Secret service members stand guard outside former U.S. President Donald Trump's Mar-a-Lago home after Trump said that FBI agents raided it, in Palm Beach, Florida, U.S., August 8, 2022. REUTERS/Marco BelloBeeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234