Nieuws#MeToo
Extern meldpunt grensoverschrijdend gedrag in hoger onderwijs komt onder bredere koepel: ‘Moet wel laagdrempelig blijven’
Het externe meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs zal deel uitmaken van een meldpunt van het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut. Studenten maken zich zorgen of slachtoffers hun weg wel naar zo’n breed meldpunt zullen vinden: ‘Het moet laagdrempelig genoeg aanvoelen.’
Grensoverschrijdend gedrag: ook universiteiten blijken er niet vrij van te zijn. Het voorbije jaar doken meerdere klachten op over ongepast gedrag, al dan niet in de seksuele sfeer. De klachten bleken ook een gemeenschappelijk pijnpunt bloot te leggen: de onderwijsinstellingen hebben gebrekkige, vaak stroperige tuchtprocedures en geven soms geen of weinig gevolg aan de meldingen.
Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) herlanceerde daarom het idee van zijn voorganger Hilde Crevits (cd&v) om een centraal meldpunt op te richten waar slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag aan de verschillende onderwijsinstellingen terecht zouden kunnen. Hoewel dat eerst op weigering van de universiteiten botste, kwamen de neuzen gaandeweg meer in dezelfde richting te staan en werd als deadline de zomer van 2023 naar voren geschoven.
Vlaamse Mensenrechteninstituut
Die timing geldt nog steeds, maar aan de vorm van het meldpunt is sindsdien wel stevig gesleuteld door de kabinetten van minister Weyts, minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) en minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). Zo zal het meldpunt geen aparte entiteit worden, maar onderdeel zijn van een breder meldpunt voor verschillende Vlaamse beleidsdomeinen. In eerste instantie gaat het dan over hoger onderwijs, sport en cultuur, maar op termijn zouden ook bijvoorbeeld het leerplichtonderwijs, jeugd en welzijn eronder kunnen vallen. “De bedoeling is om het voor alle Vlaamse sectoren te laten gelden”, luidt het in de regering.
Bovendien zal het breed meldpunt zelf ook ingekapseld zitten in het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut. Dat wordt tegen 15 maart officieel opgericht en operationeel. Ondertussen zijn vooral de kabinetten van Demir en Somers volop bezig met de praktische uitwerking van het meldpunt. Zo moet er nog bepaald worden of er behalve psychologen ook mensen met expertise over elk beleidsdomein in het meldpunt actief zullen zijn.
Ook over de communicatie van anonieme meldingen tussen de universiteiten en het centraal punt is nog niets definitief beslist. Rector Rik Van de Walle (UGent) is in ieder geval groot voorstander van het idee om een centraal meldpunt op te richten binnen het Vlaams Mensenrechteninstituut, “zolang meldingen laagdrempelig en vertrouwelijk kunnen plaatsvinden” en er voldoende communicatie is met de onderwijsinstellingen. Bij een andere universiteit leeft dan weer de vrees dat het meldpunt door z’n grote omvang “een reus op lemen voeten” zou kunnen worden.
Ook de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) deelt die angst. “We vinden het goed dat er een centraal meldpunt komt, maar het mag geen té formeel, juridisch ding worden”, zegt voorzitter Julien De Wit. “Voor ons is het heel belangrijk dat het laagdrempelig genoeg aanvoelt en jongeren echt warm gemaakt worden om ernaartoe te gaan. Daarom is het ook zo noodzakelijk dat er mensen met kennis over het hoger onderwijs in zetelen.”