Maandag 08/08/2022

NieuwsAuto's

Europa wil vanaf 2035 komaf maken met de verbrandingsmotor

Hoe veilig is een elektrische wagen? Beeld Getty Images
Hoe veilig is een elektrische wagen?Beeld Getty Images

Tegen 2035 mogen nieuwe auto’s en bestelwagens die op de markt gebracht worden geen broeikasgassen meer uitstoten. Dan zullen dus geen voertuigen met een verbrandingsmotor meer verkocht mogen worden. Dat zegt het Europees Parlement.

Redactie

Het Parlement stemde woensdag over een heel pakket voorstellen over het Europees klimaatbeleid. Tegen 2030 moet de EU haar uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent naar beneden brengen, om tegen 2050 helemaal klimaatneutraal te worden.

Een van de voorstellen gaat over het verminderen van de uitstoot door personenvoertuigen en lichte bestelwagens. Het Parlement steunt het voorstel van de Europese Commissie om tegen 2035 geen nieuwe voertuigen meer toe te laten die broeikasgassen uitstoten. In 2030 moeten de emissies door nieuwe auto’s al 55 procent lager liggen dan het referentiejaar 2021, voor bestelwagens gaat het om 50 procent. Over deze doelstellingen moet het Parlement nu wel nog gaan onderhandelen met de Raad (de lidstaten).

Ambitieus voorstel

De Nederlandse rapporteur Jan Huitema VVD spreekt van een ambitieus voorstel. “Door deze standaarden te stellen, scheppen we duidelijkheid voor de auto-industrie en kunnen we innovatie en investeringen voor de fabrikanten stimuleren. Bovendien zal het voor consumenten goedkoper worden om emissievrije voertuigen te kopen en te gebruiken.”

De stemming is een succes voor het Parlement na de chaos van woensdagmiddag. Tijdens die stemronde werd geen meerderheid gevonden voor een hervorming van het emissiehandelssysteem ETS. Daarom werd beslist dat dossier terug naar de milieucommissie te sturen, samen met het voorstellen voor de invoering van een koolstofgrenstaks en de oprichting van een sociaal klimaatfonds.

Behalve voor de nieuwe uitstootnormen voor voertuigen vond het parlement woensdag ook een meerderheid voor nieuwe ETS-regels voor de luchtvaartsector, nieuwe nationale doelstellingen voor emissiereducties en het beter gebruik van bossen voor de opslag van CO2. Ook over al die dossiers kunnen de onderhandelingen met de Raad nu van start gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234