Woensdag 10/08/2022

Nieuws

EU neemt wet aan tegen oneerlijke concurrentie door buitenlands bedrijf

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Beeld AP
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).Beeld AP

Bedrijven van buiten de Europese Unie kunnen vanaf begin 2023 niet meer zomaar investeren in de EU als ze gesubsidieerd worden door hun eigen overheid. De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het in principe eens geworden over nieuwe wetgeving die bijvoorbeeld de overname door een staatsgesteund Chinees bedrijf van een Belgische onderneming zal bemoeilijken.

Redactie en ANP

"Ieder bedrijf is welkom om zaken te doen in de EU", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). "Maar iedereen die actief is in de interne markt moet op dezelfde manier behandeld worden zodat een eerlijk speelveld gegarandeerd is." Ze wijst erop dat Europese bedrijven al zestig jaar met strenge regels te maken hebben als het over subsidies gaat. "Maar tot nu hadden we niet dezelfde regels voor niet-Europese bedrijven, wat betekende dat ze met steun van hun overheid een oneerlijk voordeel in de EU hadden.”

"Zaken doen met landen en bedrijven van buiten de EU is goed voor onze economie. Ook omdat onze ondernemers dan zelf wereldwijd terecht kunnen met hun producten en diensten", zegt de Nederlandse minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). "Maar we moeten niet meer naïef zijn als het gaat om afhankelijkheid van (half)producten, behoud van kennis en marktverstoring. Voor wat betreft dat laatste punt is het akkoord over deze EU-brede wetgeving echt een stap om een eerlijker speelveld te krijgen."

Buitenlandse staatssteun

Buitenlandse steun voor een bedrijf komt in allerlei vormen, zoals renteloze leningen, onbegrensde staatsgaranties, belastingvoordelen of directe staatsfinanciering, aldus de commissie. De nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat buitenlandse subsidies de Europese markt niet verstoren.

Het dagelijks EU-bestuur krijgt de bevoegdheid om mogelijke buitenlandse staatssteun bij geplande overnames van Europese ondernemingen door niet-EU-bedrijven te onderzoeken, als het een bedrag van 500 miljoen euro overschrijdt en de directe of indirecte subsidie meer dan 50 miljoen euro bedraagt. Dat kan ook bij openbare bestedingen van boven de 250 miljoen euro, indien sprake is van minste 4 miljoen euro financiering door een buitenlandse overheid. Betrokken bedrijven worden verplicht die activiteiten in Brussel te melden.

De commissie kan voortaan ook achteraf subsidies onderzoeken in alle marktsituaties, ook bij overnames en aanbestedingen die niet boven de genoemde drempelbedragen uitkomen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234