EU-leiders willen Oekraïne verwelkomen op “historische” top
De EU-leiders komen vandaag bijeen in Brussel voor een historische top, zeggen deelnemers. Oekraïne en Moldavië zullen als kandidaat-lid bij de unie aansluiten, daar twijfelt niemand meer aan. Ook in de toetreding van een aantal Balkanlanden die nog op het EU-lidmaatschap wachten komt mogelijk eindelijk wat schot.
Het was drie maanden geleden nog ondenkbaar dat Oekraïne kandidaat-lid van de EU zou worden, zeggen hoge EU-diplomaten. Maar de laatste reserves van landen als Nederland zijn razendsnel weggesmolten nu Oekraïne steeds bruter wordt belaagd door Rusland en Oekraïne snakt naar de garantie dat zijn toekomst in het Westen ligt. Nog voor de EU-top begint, maakt geen enkele lidstaat volgens ingewijden meer bezwaar. Ook niet tegen de kandidaat-status voor buurland Moldavië en het uitzicht daarop dat Brussel Georgië wil bieden, trouwens.
Balkanlanden
Ook de jarenlang verzande voorbereiding op het EU-lidmaatschap van Noord-Macedonië en Albanië lijkt eindelijk weer vlot te raken. Bulgarije maakt aanstalten om zijn verzet tegen de toetreding van buurland Noord-Macedonië te staken. Dat zou de zorg van veel Oost-Europese landen kunnen verminderen dat de zes Balkanlanden waarvan sommige al jaren op het EU-lidmaatschap wachten nog meer verbitterd zouden raken nu ze de unie ruim baan zien maken voor Oekraïne. Aspirant-kandidaat Bosnië, dat ook enkele pleitbezorgers heeft, zal het moeten doen met een oproep om zelf vooral werk te maken van de eisen waaraan het moet voldoen, en het aanbod van Brussel om daarbij te helpen. De leiders van deze Balkanlanden spreken hun EU-collega's vanochtend op een speciale top.
Uitbreidingsmoe
En dat allemaal terwijl de EU net jarenlang ‘uitbreidingsmoe’ was. De unie moet eerst efficiënter en slagvaardiger leren werken voor ze nog meer leden toelaat die elk hun eigen Eurocommissaris en vetorecht willen, stellen velen. Of die misschien wat minder doorgewinterd democratisch blijken dan de lidstaten die al langer meedraaien. Die waarschuwingen zijn niet verstomd, maar er wordt momenteel minder zwaar aan getild. Het duurt toch nog tien jaar voor een van de aspiranten echt lid wordt, schokschoudert een hoge EU-diplomaat.
Daarom zal de discussie daarover voorlopig academisch blijven. Zo is het nog niet nodig om de grondregels van de unie op de schop te nemen, vinden de meeste landen, zelfs al dringt het Europees Parlement met ruggensteun van een burgerpanel daarop aan. Eerst maar eens kijken wat er allemaal verbeterd kan worden zonder wijziging van het EU-verdrag, lijkt de stemming.