NieuwsBrussel
‘Etnische profilering en omcirkelingstechnieken’: politie gedagvaard voor acties op betoging tegen politiegeweld
Elf jongeren en de Ligue des droits humains, de Franstalige tegenhanger van de Liga voor Mensenrechten, gaan een burgerlijke vordering indienen tegen de politie, de Belgische staat en Philippe Close, de burgemeester van Brussel voor het gebruik van politiegeweld op een betoging tegen politiegeweld dag op dag twee jaar geleden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en La Libre Belgique vandaag.
In de nasleep van de betoging op 24 januari 2021 kwamen verhalen van ernstig politiegeweld naar buiten. Daarop werd een intern onderzoek opgestart in de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Ook het parket en het Comité P openden een onderzoek.
Twee jaar later vinden enkele slachtoffers dat ze op hun honger blijven zitten. Daarom dienen ze, samen met de Franstalige Liga voor mensenrechten, een burgerlijke vordering in bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. "Deze rechtszaak is gericht op vergoeding van de schade die is geleden als gevolg van diverse misstanden, waaronder etnische profilering, het gebruik van omcirkelingstechnieken en mishandeling in de cellen", klinkt het in een persbericht.
Omcirkelingstechniek
Bij de omcirkelingstechniek worden bepaalde demonstranten volledig afgesloten van hun omgeving. De techniek is illegaal in Frankrijk en wordt ook door het Europees Hof aan banden gelegd, in ons land bestaat er echter geen wettelijk kader voor.
De bedoeling van de slachtoffers is om een wettelijk precedent te creëren om soortgelijke mistoestanden in de toekomst te vermijden.