Woensdag 08/02/2023

NieuwsEnergiecrisis

Energie-expert is sceptisch over voorstel gratis zonnepanelen: ‘Het zal voor veel mensen geen soelaas bieden’

Een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen betaalt jaarlijks zo’n 1.550 euro voor elektriciteit, een gemiddeld gezin met zonnepanelen betaalt jaarlijks maar zo’n 770 euro. Beeld BELGA
Een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen betaalt jaarlijks zo’n 1.550 euro voor elektriciteit, een gemiddeld gezin met zonnepanelen betaalt jaarlijks maar zo’n 770 euro.Beeld BELGA

Gratis zonnepanelen in ruil voor het sociaal tarief? In aanloop naar het Overlegcomité van woensdag laten verschillende politici het ballonnetje op. Maar energie-expert Alex Polfliet betwijfelt of het veel mensen zal helpen.

Yannick Verberckmoes

Zowat een miljoen gezinnen hebben in ons land recht op een sociaal tarief voor hun energie. Maar in plaats van dat bedrag uit te keren aan de mensen is het volgens sommige politici beter om met dat geld te investeren in groene stroom.

Als degenen die recht hebben op dat tarief in plaats daarvan gratis zonnepanelen kunnen leggen, dan lost het probleem van de hoge elektriciteitsfactuur op termijn zichzelf op. Antwerps Vooruit-schepen Tom Meeuws beet voor het weekend de spits af in onze krant. Hij verwees naar het Australische ‘Cash for Solar’- programma, waarbij de overheid kwetsbare gezinnen de kans geeft om gratis zonnepannelen te vragen als ze voor tien jaar afzien van hun recht op het sociale tarief.

Maandag lanceerden cd&v-kamerlid Leen Dierick en Robrecht Bothuyne, haar partijgenoot in het Vlaamse parlement, het voorstel in Het Nieuwsblad. Ze baseren zich op een eenvoudige rekensom.

Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt 3.500 kilowattuur per jaar en betaalt daar zo’n 1.550 euro per jaar voor. Voor wie recht heeft op het sociale tarief loopt de rekening terug tot 740 euro. Een gezin met zonnepanelen betaalt maar 30 euro per jaar meer, terwijl de overheid niet meer moet tussenkomen.

Door de hoge energieprijzen kost de energiesteun de federale overheid momenteel handenvol geld. Het sociale tarief (voor gas en elektriciteit samen) kostte de schatkist dit jaar 100 miljoen euro per maand, waarvan er 40 miljoen euro naar de elektriciteitsfacturen ging.

Lees ook

De vraag voor het Overlegcomité: wat kan de Wetstraat nog meer doen aan deze grote energiecrisis?

Huiseigenaars

Het uiteindelijk doel van cd&v is om er met deze steunmaatregel stapsgewijs voor te zorgen dat opnieuw de oorspronkelijke doelgroep van het sociale tarief gebruikmaakt. Dat was zo’n 8,5 procent van de gezinnen, momenteel doet 20 procent er een beroep op.

Maar volgens Alex Polfliet, consultant en directeur van Zero Emission Solutions, brengt het voorstel niet zoveel zoden aan de dijk. “Op het eerste gezicht lijkt het een goed voorstel, maar helaas zal het voor velen die van het sociale tarief gebruikmaken geen soelaas brengen”, zegt Polfliet. “Zij zijn namelijk huurders.”

Als je niet de eigenaar bent van je huis, kun je er moeilijker zonnepanelen opleggen. Maar Bothuyne maakt zich sterk dat net iets meer dan de helft van de mensen die een beroep doen op het sociale tarief wel degelijk een eigen woning bezit. Ook zouden verhuurders volgens hem de mogelijkheid moeten krijgen om via die maatregel zonnepanelen te plaatsen voor hun huurders.

De politici lanceerden hun voorstel in de aanloop naar het Overlegcomité van woensdag, waar de verschillende overheidsniveaus zich over de energiecrisis buigen. Het voorstel lijkt ook binnen verschillende niveaus te vallen. Subsidies voor zonnepanelen zijn een Vlaamse bevoegdheid, het sociale tarief valt onder de federale paraplu.

Voor een eerste reactie wijzen de woordvoerders van de twee energieministers alvast naar elkaar. “Het is zeker een goed voorstel”, zegt Jonas Dutordoir, woordvoerder van federaal minister Tinne Van der Straeten (Groen). “We moeten inderdaad ook voor structurele oplossingen zorgen, daarvoor moet er samengewerkt worden. Maar waarom is het sociale tarief vandaag zo noodzakelijk? Omdat Vlaanderen in het verleden niet genoeg maatregelen heeft genomen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234