Donderdag 08/06/2023

OverzichtBinnenland

Duurdere treintickets en ingeperkt tijdskrediet: dit verandert allemaal op 1 februari

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Een nieuwe maand, nieuwe regels en dat is ook zo in februari. Spoorwegmaatschappij NMBS trekt haar tarieven op, het tijdskrediet wordt ingeperkt en wie verwarmt met pellets, kan een aanvraag doen voor een zogenaamde ‘pelletcheque’ ter waarde van 250 euro. Een overzicht.

KVDS

NMBS trekt tarieven op

De NMBS trekt vanaf februari haar tarieven op. Gemiddeld gaat het om een stijging van zo’n 9 procent. De verhoging is nodig om de gestegen werkingskosten, zoals energieprijzen en inflatie, deels te drukken.

School- en woon-werkabonnementen worden 9,73 procent duurder. De prijs van andere producten gaat met 8,73 procent omhoog. Zo kost een ‘Senior Ticket’ voor 65-plussers binnenkort 7,80 euro (+0,60 euro) en een ‘Youth Ticket’ tot 26 jaar 7,10 euro (+0,50 euro). Een gewone tienrittenkaart (‘Standard Multi’) wordt 9 euro duurder, tot 93 euro digitaal of 96 euro op papier. Ook het boordtarief, de toeslag voor wie een vervoersbewijs koopt op de trein, stijgt van 7 euro naar 9 euro. Daarnaast gaat de Diabolo-toeslag, voor ritten van en naar Brussels Airport, omhoog. Die bedraagt vanaf 1 februari 6,40 euro, in plaats van 6,20 euro.

MIVB lanceert flexibel ticket

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB voert vanaf februari aanpassingen door. Ze houden rekening met het veranderde pendelgedrag sinds de coronapandemie. Een traditioneel abonnement is niet meer voordelig voor wie maar twee tot drie dagen per week naar kantoor moeten. Die werknemer kan voortaan gebruik maken van een nieuw flexibel ticket van 75 ritten dat gedurende 90 dagen geldig is.

Tijdskrediet wordt ingeperkt

De mogelijkheden voor tijdskrediet en thematische verloven - zoals ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking voor ambtenaren - worden vanaf 1 februari ingeperkt.

Voltijds ouderschapsverlof aanvragen kan alleen nog voor kinderen tot 5 jaar, halftijds of een vijfde tijdskrediet ook voor kinderen tussen 5 en 8 jaar. Het recht op voltijds ouderschapsverlof blijft wel bestaan tot de 8ste verjaardag van het kind, maar de werknemer kan alleen een uitkering krijgen als het kind nog geen 5 is. Het totale aantal maanden waarin je ouderschapsverlof kan opnemen gaat ook van 51 naar 48.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook de anciënniteitsvoorwaarden worden aangescherpt. Tot nog toe moesten werknemers zeker 24 maanden anciënniteit hebben in een bedrijf om tijdskrediet op te nemen, vanaf 1 februari wordt dat minstens 36 maanden. Er komt ook een tewerkstellingsvoorwaarde van 12 maanden voor voltijds tijdskrediet. Wie deeltijds werkt, krijgt toegang na 24 maanden tewerkstelling.

Aan de voorwaarden voor het ouderschapsverlof - maximum vier maanden per kind - verandert niets, maar anciënniteitstoeslagen en supplementen verdwijnen voor werknemers ouder dan 50 jaar. Dat geldt ook voor de loopbaanonderbreking.

Pelletcheque aan te vragen

Wie vooral met pellets verwarmt en voldoet aan de voorwaarden voor de pelletcheque ter waarde van 250 euro, kan vanaf 1 februari een aanvraag indienen op de site van de FOD Economie. Er komt ook een webapplicatie.

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Wie al gebruik kon maken van de mazoutcheque, de cheque voor propaan in bulk of de federale premie voor het basispakket gas, komt niet in aanmerking. Ook wie al het sociaal tarief geniet voor gas, maakt geen kans. Een andere voorwaarde is dat de pellets in een tankwagen of op palletten geleverd moeten zijn, in een bestelling van minstens 500 kilogram en dat tussen 1 juni vorig jaar en 31 maart van dit jaar.

Wie de cheque aanvraagt, zal een kopie van de factuur en een bewijs van betaling moeten voorzien. De aanvragen kunnen gebeuren tot en met 30 april.

Medicijn ook terugbetaald voor kleine kinderen

Het dure geneesmiddel Kaftrio, voor de behandeling van mucoviscidose, zal vanaf 1 februari ook voor kinderen van 6 tot 11 jaar volledig terugbetaald worden. Sinds 1 september wordt het al terugbetaald voor kinderen vanaf 12 jaar die in aanmerking komen. De terugbetaling is wel afhankelijk van een aantal medische criteria.

null Beeld Kaftrio
Beeld Kaftrio

Kaftrio verbetert de longfunctie, zorgt voor een vermindering van het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mucopatiënten een betere levenskwaliteit.

Er is ook overeengekomen om de monotherapie Kalydeco voor patiëntjes vanaf 4 maanden terug te betalen. Dat geneesmiddel herstelt de zout-waterbalans in de luchtwegen, waardoor de slijmen dunner worden en de longen beter worden beschermd. Die therapie wordt nu al terugbetaald vanaf 2 jaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234