NieuwsDuitsland
Duitse politieagent beschoten tijdens nieuwe invallen bij extreemrechtse Reichsbürger-beweging
De Duitse politie heeft woensdag in zeven deelstaten huiszoekingen gedaan bij leden van de Reichsbürger, een extreemrechtse beweging die streeft naar herstel van het Duitse Keizerrijk. Bij een van de huiszoekingen opende een man het vuur op de politie en raakte een agent lichtgewond.
De Duitse autoriteiten maken zich grote zorgen over de opkomst van de Reichsbürger. De politie voerde in december een van de grootste anti-terreuroperaties in de Duitse geschiedenis uit, waarbij 23 verdachten werden aangehouden en honderd wapens in beslag werden genomen. Vijf leden van de beweging staan terecht voor hoogverraad, omdat ze volgens het Openbaar Ministerie een staatsgreep beraamden.
De huiszoekingen van woensdag maken deel uit van het onderzoek naar de vermeende staatsgreepplannen van de beweging. De politie doorzocht twintig panden verspreid door Duitsland en er vond een huiszoeking plaats in Zwitserland. Bij de politieactie in december werden ook al panden doorzocht in het buitenland, toen in Oostenrijk en Italië.
Actieve elitemilitairen
Een inval bij een pand in Reutlingen, een stad in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg, liep uit op een schietpartij. De bewoner van het pand, die aanvankelijk niet door de politie als verdachte werd beschouwd, verschanste zich met een vuurwapen toen speciale eenheden arriveerden voor de huiszoeking. De man verwondde een politieagent en werd na een kort vuurgevecht gearresteerd. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.
Lees ook
Is Duitsland ontsnapt aan een staatsgreep? ‘Vaak hebben terroristen geen idee wat ze na aanslagen willen doen, deze duidelijk wel’
Het vuurgevecht ‘laat zien hoe gevaarlijk deze huiszoekingen zijn’, stelde de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann op Twitter. ‘Het is de plicht van de autoriteiten om de Reichsbürger te ontwapenen.’
Duitse media melden dat de politie vijf nieuwe verdachten in het vizier heeft, onder wie politieagenten en militairen. Het is niet de eerste keer dat er (oud-)leden van de Duitse veiligheidsdiensten opduiken binnen de Reichsbürger. De politie ontdekte eerder dat verscheidene voormalige en actieve elitemilitairen deel uitmaakten van een militaire tak van de beweging. Die militaire tak had volgens het Openbaar Ministerie de opdracht om een leger op te richten na de voltrekking van een staatsgreep.
Terrorisme
Onder de verdachten bevindt zich ook een oud-parlementslid van de rechtsradicale partij Alternative für Deutschland. Voor haar zou in de staatsgreepplannen van de Reichsbürger een rol zijn weggelegd als toekomstig minister van Justitie. Ze zit sinds december vast, net als 23 andere verdachten die beschuldigd worden van het vormen van een terroristische organisatie.
De Duitse autoriteiten schatten dat 23.000 mensen lid zijn van de Reichbürger. Ze zien het Duitse Keizerrijk, zoals opgericht in 1871, als het ware Duitsland. De huidige regering beschouwen ze als een marionettenregering van de geallieerden, die Hitler versloegen in de Tweede Wereldoorlog.