Dinsdag 28/03/2023

NieuwsPolitiek

Dries Van Langenhove is parlementaire onschendbaarheid waarschijnlijk opnieuw kwijt: Kamer stemt ‘eerstdaags’

Dries Van Langenhove. Beeld Photo News
Dries Van Langenhove.Beeld Photo News

Dries Van Langenhove, Kamerlid verkozen vanop een Vlaams Belang-lijst, speelt naar alle waarschijnlijkheid voor de tweede keer deze legislatuur zijn parlementaire onschendbaarheid kwijt. De plenaire vergadering van de Kamer zal daar ‘eerstdaags’ over stemmen na positief advies van de commissie voor vervolgingen.

Belga

De Kamercommissie voor vervolgingen adviseert de parlementsleden met vijf stemmen tegen één om in te gaan op het verzoek van de procureur-generaal bij het Gentse hof van beroep om Dries Van Langenhove zijn parlementaire onschendbaarheid te ontnemen. Tegen Van Langenhove loopt een gerechtelijk onderzoek wegens doodsbedreigingen en laster.

De nieuwe zaak draait rond doctoraatsonderzoeker Sebastiaan Van Severen (UGent). Hij schreef in maart 2018 op een anonieme Twitteraccount interne informatie over Schild & Vrienden, de radicaal-rechtse groepering die Van Langenhove oprichtte. Het duurde echter niet lang vooraleer de identiteit van Van Severen werd onthuld en Van Langenhove op zijn Facebookpagina een artikel deelde waarin de onderzoeker ervan werd beschuldigd persoonsgegevens van studenten die bij Schild & Vrienden aanleunen, te hebben verspreid. Kort daarna kreeg Van Severen doodsbedreigingen en diende hij tegen Van Langenhove en onbekenden klacht in.

Het gerecht startte daarop een onderzoek, dat door de procureur-generaal bij het hof van beroep van Gent werd toegelicht in de Kamercommissie. Daarbij kwam onder meer aan het licht dat het Openbaar Ministerie vindt dat er twijfel moet gelden in het voordeel van Van Langenhove, maar een meerderheid van de commissieleden wees erop dat de raadkamer desondanks de verwijzing naar de correctionele rechtbank kan bevelen. Daarvoor moet evenwel de parlementaire onschendbaarheid van Langenhove worden opgeheven. Met vijf stemmen tegen één oordeelde de commissie dat de voorwaarden daarvoor zijn vervuld.

Wellicht volgende week donderdag beslist de plenaire Kamer over het dossier. Vorig jaar werd de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove al een eerste keer opgeheven, toen wegens mogelijke inbreuken op de racismewet en de wapenwet, eveneens naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij Schild & Vrienden.

Tijdens de behandeling van het nieuwe dossier zei Van Langenhove zich tegen de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid te verzetten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234