Donderdag 01/12/2022

NieuwsBinnenland

Dries Van Langenhove en zes andere leden van Schild & Vrienden doorverwezen naar correctionele rechtbank

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De raadkamer in Gent heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak rond Schild & Vrienden. Van Langenhove en zes andere leden worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor het aanzetten tot haat en geweld. Vijf anderen hebben een opschorting gekregen. Er kan nog beroep aangetekend worden.

Redactie

Van Langenhove en zes andere leden worden, vijf jaar na de Pano-reportage, verwezen naar de correctionele rechtbank en dat proces zal na het gerechtelijke verlof ingeleid worden, dat heeft de raadkamer in Gent beslist. Vijf andere leden hebben een opschorting gekregen.

De zeven verdachten die doorverwezen worden, kunnen nog in beroep gaan tegen die beslissing, zodat de Kamer van Inbeschuldigingstelling van het hof van beroep van Gent zich over de zaak zal moeten buigen.

Van Langenhove wordt verwezen voor inbreuken op de wapenwetgeving wegens het bezit van pepperspray. Daarnaast wordt hij verwezen voor inbreuken op de antiracismewet, onder meer voor het aanzetten tot haat en verspreiden van racistische denkbeelden.

Van Langenhove werd niet verwezen voor negationisme, vijf andere leden van de extreemrechtse groepering wel. Het gaat om berichten in de besloten groepen waarin grappen gemaakt werden over gaskamers en verbrandingsovens in de concentratiekampen. Een aantal burgerlijke partijen drongen daarom aan op vervolging van het minimaliseren en ridiculiseren van die genocide.

De hele zaak kwam naar boven in 2018 door een uitzending van Pano. Het Gentse parket vorderde een dag later een gerechtelijk onderzoek voor de waslijst aan inbreuken. Nadat de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove in 2021 was opgeheven, volgde er al snel een resem klachten van enkele burgerlijke partijen, zoals Unia (het Centrum voor Gelijke Kansen en Bestrijding van Discriminatie en Racisme), de Liga voor Mensenrechten, de UGent, Jihad Van Puymbroeck en eremagistraat Henri Heimans. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, aanvankelijk ook burgerlijke partij in de zaak, trok zich later in de procedure terug.

De procedure ging niet van een leien dakje: zo was er de poging tot wraking van de onderzoeksrechter en een poging om de zaak te onttrekken aan het hof van beroep van Gent. De Kamer van Inbeschuldiging werd ook verzocht om vermeende nietigheden te onderzoeken. Uiteindelijk werden alle onderzoeksverrichtingen correct bevonden.

Lees ook

Zaak Schild & Vrienden eindelijk in beslissende fase: dit riskeren Dries Van Langenhove en co.

Interne documenten Schild en Vrienden: leden moesten ‘invloedrijke posities in de maatschappij’ innemen

De leden van Schild & Vrienden riskeren gevangenisstraffen van acht dagen tot een jaar. Ook riskeren ze geldboetes die kunnen oplopen tot 40.000 euro. Voor het verkopen van wapens, zoals het verboden middel pepperspray dat Van Langenhove verkocht zou hebben via het internet, kan de gevangenisstraf oplopen tot vijf jaar en komt er nog een geldboete van 800 tot 200.000 euro bij.

Mogelijk zouden de veroordeelden ook ontzet kunnen worden uit hun rechten om een openbare ambt te vervullen, wat voor Van Langenhove het einde van zijn politieke toekomst zou betekenen.

``

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234