Vrijdag 30/09/2022

NieuwsAanslagen Parijs

Drie jaar cel met uitstel voor Abid Aberkan op proces Belgisch luik aanslagen Parijs, opschorting voor Ibrahim Abrini

Dossiers over de aanslagen in de Brusselse correctionele rechtbank. Beeld Photo News
Dossiers over de aanslagen in de Brusselse correctionele rechtbank.Beeld Photo News

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs heeft de Brusselse correctionele rechtbank Abid Aberkan, de man die Salah Abdeslam onderdak bood, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met probatie-uitstel.

Redactie en Belga

In totaal staan in Brussel veertien verdachten terecht voor hun rol in de voorbereidingen en de nasleep van de aanslagen in Parijs. Ibrahim Abrini, de jongere broer van Mohamed Abrini, geniet de gunst van de opschorting, net als Meyrem E.B., die haar echtgenoot geholpen had om valse documenten te leveren aan Khalid El Bakraoui.

Abdoullah Courkzine kreeg een gevangenisstraf van 30 maanden met uitstel, en Soufiane El Aroub een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden. Het federaal parket vroeg voor El Aroub ook de onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging niet op die vraag in. De rechtbank legde Rafik El Hassani dan weer een werkstraf op van 100 uur, terwijl Lazez A. een gevangenisstraf van 35 dagen kreeg.

Vier anderen - Zakaria Jaffal, Ayoub Bazarouj, Mohamed Rabhioui en Smail Farisi - worden volledig vrijgesproken.

Zakaria Jaffal verkeerde volgens het federaal parket steevast in de kringen van Salah Abdeslam en Ahmed Dahmani, en zou er ook bij geweest zijn toen de terroristen in de nacht van 12 op 13 november vanuit Brussel naar Parijs vertrokken. Volgens de rechtbank waren de broers Abdeslam en Ahmed Dahmani jeugdvrienden van Jaffal, en konden hun contacten dan ook in die verhouding kaderen. Niets bewijst dat de ontmoeting in de nacht van 12 op 13 november iets te maken had met de aanslagen, aldus nog de rechtbank.

Voor Ayoub Bazarouj geldt ook dat zijn contacten met Dahmani, de Abdeslams en Mohamed Abrini geen bewijs zijn van een eventuele deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Het federaal parket verweet Ayoub Bazarouj ook dat hij een Facebookaccount zou gemaakt hebben voor zijn broer Youssef, die in Syrië verbleef, en verschillende Belgische telefoonnnummers voor hem zou geactiveerd hebben, zodat Youssef vanuit Syrië via WhatsApp kon communiceneren. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat Ayoub Bazarouj daar inderdaad voor gezorgd heeft.

Mohamed Rabhioui stond in België in nauw contact met Ahmed Dahmani, en hield via Facebook contact met Youssef Bazarouj in Syrië. Bazarouj stuurde Rabhioui via Facebook meer dan 70 berichten, maar de antwoorden van Mohamed Rabhioui zijn gewist. Hetzelfde geldt voor de meer dan 1.600 berichten die Rabhioui tussen februari en november 2015 uitgewisseld had met Ahmed Dahmani via Facebook. Volgens de rechtbank geldt ook voor Rabhioui dat het louter contact hebben met IS-leden geen bewijs is dat de man dezelfde radicale ideeën toegedaan was en zijn vrienden steunde in hun overtuigingen.

Smail Farisi had vanaf begin oktober zijn flat in Etterbeek uitgeleend aan Ibrahim El Bakraoui. Die zou er zich schuilhouden tot de aanslagen van 22 maart 2016. Volgens het federaal parket had Farisi toen moeten doorhebben dat El Bakraoui geradicaliseerd was en er terreurplannen op nahield. De rechtbank ziet dat helemaal anders. “Het is niet uit te sluiten dat Smail Farisi bij zijn vele bezoeken gezien heeft dat Ibrahim El Bakraoui geradicaliseerd was, maar er is geen bewijs dat hij op de hoogte was van diens terreurplannen”, klinkt het in het vonnis.

Smail Farisi moet vanaf oktober ook voor het Brusselse assisenhof terechtstaan, in het proces over de aanslagen van 22 maart. Ook in dat dossier wordt hem verweten dat hij zijn flat heeft uitgeleend aan Ibrahim El Bakraoui.

Aanslagen

Op 13 november 2015 pleegden drie commando’s van negen mannen aanslagen op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad. Op 22 maart 2016 sloeg de terreurcel achter die aanslagen ook toe op de luchthaven van Zaventem en in de metro in Brussel. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, bij die in België 32.

Meteen na de aanslagen in Parijs ging een grootscheeps gerechtelijk onderzoek van start, zowel in Frankrijk als in België. Verschillende verdachten werden geïdentificeerd en opgepakt. De belangrijkste van hen stonden inmiddels in Frankrijk terecht voor hun rol in de aanslagen.

Salah Abdeslam en Mohamed Abrini kregen gisteren levenslang op het terreurproces in Parijs. Een aantal Brusselse logistieke hulpjes kwam weg met lichtere celstraffen. Maar het Parijse monsterproces is pas het eerste in een rij. In oktober gaat in ons land het proces rond de aanslagen in Brussel van start.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234