UpdatePakistan
Dodental in Pakistaanse moskee opgelopen tot 100, splintergroepering taliban eist zelfmoordaanslag op
Het dodentol na de zelfmoordaanslag in een moskee in het noordwesten van Pakistan is gestegen tot zeker honderd. Bij de aanslag maandag raakten ook 221 anderen gewond, zo maakten de autoriteiten in de Pakistaanse stad Peshawar bekend. Ondertussen heeft een splintergroepering van de Pakistaanse taliban de aanslag opgeëist.
De ontploffing vond plaats tijdens het middaggebed in de noordwestelijke stad, rond 13.30 uur (9.30 uur Belgische tijd), vlak bij de grens met Afghanistan. Op een video die op sociale media circuleert, en door de BBC is geverifieerd, is te zien dat de helft van een muur is ingestort. De moskee is bedekt met stenen en puin terwijl mensen over het puin klauteren om te ontsnappen.
In de moskee waren volgens de politie ongeveer 260 mensen bijeengekomen voor gebed. Een deel van het gebouw is ingestort en er liggen meerdere mensen onder het puin, liet de politie weten. De aanval gebeurde in een zwaarbeveiligde zone in de buurt van een hoofdbureau van politie.
De oorzaak van de explosie is onduidelijk, maar een ambtenaar zei dat de politie het doelwit was geweest en dat de meeste doden tot de politie behoorden. Muhammad Ijaz Khan, hoofd van de politie in Peshawar, vertelde lokale media dat tussen de 300 en 400 politieagenten in het gebied aanwezig waren op het moment van de ontploffing.
Bommenlegger
Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat een bommenlegger op de eerste rij van de moskee zichzelf had opgeblazen. Hoewel de Pakistaanse taliban, die onafhankelijk opereren van de islamistische talibanregering in buurland Afghanistan, zich eerder hadden gedistantieerd van het geweld, heeft nu toch een splintergroepering van de terreurgroep de aanslag opgeëist. Een plaatselijke talibancommandant van Jamat-ul-Ahrar (JuA) zei dat het ging om een wraakactie voor de dood van een van de stichtende leden van de groep, die afgelopen zomer in Afghanistan om het leven kwam.
Premier Shehbaz Sharif heeft de ontploffing scherp veroordeeld. In een verklaring zei Sharif dat degenen die achter de explosie zitten “niets te maken hebben met de islam”. Hij voegde eraan toe: “De hele natie is verenigd tegen de dreiging van het terrorisme.”
De Pakistaanse premier is in allerijl naar Peshawar gereisd, waar hij door plaatselijke functionarissen zal worden geïnformeerd en de gewonden van de ontploffing zal bezoeken.
“De terroristen willen paniek zaaien door de mensen aan te vallen die Pakistan verdedigen”, aldus de premier nog in een persbericht. “Zij die Pakistan bestrijden zullen van de aardbodem worden weggevaagd.”
De Pakistaanse taliban behoren tot de groepen die in het verleden aanslagen hebben gepleegd. Zij hebben in november een staakt-het-vuren beëindigd en sindsdien is het geweld toegenomen. In maart vorig jaar viel een zelfmoordterrorist van terreurbeweging Islamitische Staat een sjiitische moskee in Peshawar aan, waarbij 64 doden vielen. Het was de dodelijkste terreuraanslag in Pakistan sinds 2018.
Noodtoestand
Mohammad Asim, een woordvoerder van het Lady Reading Hospital, zei dat sommige gewonden in kritieke toestand verkeerden: “Het is een noodsituatie.” Het ziekenhuis in Peshawar heeft de noodtoestand uitgeroepen en vertelde de BBC dat ze nog steeds de gewonden van de explosie opvangen, en een oproep doen voor bloeddonaties.
In de hoofdstad vaardigde de politie van Islamabad een hoog veiligheidsalarm uit en zei dat de veiligheid bij alle in- en uitgangen van de stad was verhoogd.
Nog op maandag zou Mohamed bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten, een bezoek brengen aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Dat bezoek werd last minute afgezegd, officieel vanwege het regenachtige weer. Op dinsdag zou een delegatie van het IMF haar opwachting maken in het land, voor gesprekken over het vrijgeven van essentiële financiële steun voor de noodlijdende economie.