Zaterdag 01/10/2022

NieuwsBelgië

Dit verandert vanaf morgen voor uw portemonnee: Orange en Telenet verhogen prijzen, lonen ambtenaren opnieuw geïndexeerd

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vanaf morgen stijgen bij telecombedrijven Orange en Telenet verschillende tarieven. Daarnaast zien artsen hun erelonen en ambtenaren hun weddes met 2 procent stijgen. Verder wordt door een omzetting van twee Europese richtlijnen in Belgische wetgeving de wettelijke garantie aangepast, waardoor de consument nog beter beschermd is. Ook is het seksueel strafrecht in ons land sterk hervormd vanaf 1 juni.

Yorick Dupon

Tariefverhogingen bij Orange en Telenet

Verschillende tarieven bij telecombedrijf Orange worden vanaf morgen duurder. Het gaat vooral om minder populaire of minder gebruikte diensten, zoals MMS of internationaal bellen. Roaming wordt dubbel zo duur. Het bedrijf verwijst voor een verklaring naar de huidige economische context. Tegelijk worden de datavolumes wel opgetrokken. Bij Telenet worden abonnementstarieven voor internet, televisie en telefonie op 19 juni met 4,7 procent duurder, ook vanwege de hoge inflatie.

Bij de mobiele abonnementen van Orange wordt onder andere de maandprijs voor de formule Go Light opgetrokken van 10 naar 11 euro, voor Go Plus van 20 naar 21 euro, voor Go Intense van 30 naar 32 euro en voor Go Extreme van 40 naar 43 euro. De datavolumes worden tegelijk wel verhoogd. Zo gaat het bijvoorbeeld bij Go Light om een toename met 0,5 GB tot 2GB en bij Go Plus om een toename met 1 GB tot 11GB.

Voorts zullen klanten met mobiele abonnementen de prijzen voor verbruik buiten bundel en voor internationale oproepen zien toenemen. De prijzen voor internationale oproepen (zone 2) worden opgetrokken van 1,8 euro per minuut naar 2,1 euro per minuut. Voor de overige internationale oproepen (zone 3, 4, 5, 6) gaat het om een toename van 2,1 euro per minuut naar 2,5 euro per minuut. Roaming (zone 2) verdubbelt in prijs, van 6 euro naar 12 euro per MB. Waar een MMS versturen tot dusver gratis was, wordt vanaf 1 juni 0,24 euro per MMS aangerekend.

Bij de vaste diensten stijgt vanaf 1 juni onder meer de maandprijs voor tv van 16 naar 17 euro, die voor een Home Flybox 15GB van 15 naar 17 euro en die voor Fixed phone van 10 euro naar 12 euro.

Orange had midden januari ook al een aantal prijzen van andere formules verhoogd. Bij Proximus werden de populaire telecombundels Flex en Epic in mei duurder, nadat in januari al de tarieven van een aantal oude formules werden opgetrokken.

Seksueel strafrecht hervormd: verdubbeling maximumstraf voor verkrachting

Een grondige hervorming van het seksueel strafrecht treedt morgen in werking. Het begrip ‘toestemming’ staat centraal in de hervorming, en een van de opvallendste maatregelen is een verdubbeling van de maximumstraf voor verkrachting.

Zonder toestemming is sprake van een misdrijf, stelt de hervorming. Toestemming veronderstelt dat ze uit vrije wil is gegeven en wordt beoordeeld in het licht van de omstandigheden van de zaak. Als een slachtoffer zich niet verweert, betekent dit niet dat er toestemming gegeven werd. Op elk ogenblik voor of tijdens de seksuele handeling kan de toestemming ingetrokken worden, en als de dader gebruikmaakt van de kwetsbare toestand van het slachtoffer, waardoor de vrije wil is aangetast, kan er evenmin sprake zijn van toestemming.

Een ander uitgangspunt is dat een minderjarige jonger dan 16 geen toestemming kan geven om seksuele handelingen te stellen. Er is wel een uitzondering voor jongeren tussen 14 en 16, als het leeftijdsverschil met de andere persoon niet meer dan drie jaar bedraagt.

Ook de definitie van verkrachting werd aangepast: de penetratie moet niet langer volledig zijn, maar kan ook gedeeltelijk zijn. De straf wordt eveneens opgetrokken, na toepassing van de correctionalisering, van 1 maand tot 5 jaar naar 6 maand tot 10 jaar. De basisstraf wordt verhoogd indien er sprake is van een verzwarende omstandigheid.

Aanranding van de eerbaarheid zal voortaan aantasting van de seksuele integriteit heten. En ook hier zal het ontbreken van toestemming aanleiding kunnen geven tot vervolging.

Een laatste element is de stapsgewijze decriminalisering van sekswerk voor meerderjarigen waarin de hervorming voorziet. Bij de eerste stap wordt sekswerk op legale basis louter voor zelfstandige sekswerkers mogelijk.

Reclame maken voor prostitutie mag enkel wanneer men reclame maakt voor eigen seksuele diensten. Er zal ook strenger worden opgetreden tegen misbruik van prostitutie.

Ereloon artsen

Het ereloon van artsen zal vanaf 1 juni met 2 procent geïndexeerd worden om de snelstijgende kosten van personeel, materiaal en energie op te vangen. De eerder afgesproken indexering van 0,71 procent schoot te kort, en daarom stemde de ministerraad enkele weken terug in met een eenmalig extra budget van 207 miljoen euro om de zorgverleners financieel te ondersteunen. Van dat bedrag is 112 miljoen euro bestemd voor de artsen.

Wettelijke garantie verandert drastisch

Producenten of verkopers moeten vanaf morgen twee jaar lang kunnen aantonen dat de consument verantwoordelijk is als blijkt dat een aangekocht product slecht functioneert. Vandaag geldt die bewijsplicht voor de verkoper of producent enkel in de eerste zes maanden.

Binnen de huidige regeling moeten consumenten tussen de zes maanden en twee jaar na de aankoop kunnen aantonen dat een defect — bijvoorbeeld door een fabricagefout — al bij de levering aanwezig was. Dat betekende ook dat verkopers of producenten enkel in de eerste zes maanden moesten aantonen dat het defect pas na de levering was opgedoken.

Nu wordt de omkering van de bewijslast bij een defect dus van zes maanden naar twee jaar opgetrokken. Ons land zet daarmee twee Europese richtlijnen om.

Voor tweedehandsgoederen zal de verkoper enkel een termijn van minder dan twee jaar (met een minimum van één jaar) kunnen vastleggen, als hij de consument op duidelijke en ondubbelzinnige wijze informeert over de termijn van minder dan twee jaar.

Nog nieuw is dat de garantieregels voortaan ook van toepassing zullen zijn op goederen met digitale elementen, zoals aangesloten smartwatches; de levering van digitale inhoud, bijvoorbeeld video’s, audio-opnames, toepassingen en videospelen; digitale diensten als video on demand, streaming en opslag in de cloud; en de levering van digitale inhoud op een materiële gegevensdrager zoals dvd, cd en USB-sticks.

De nieuwe regels gelden voor producten die na 31 mei van dit jaar werden aangekocht.

Oekraïense vluchtelingen kunnen grivna omwisselen in euro

Oekraïense vluchtelingen die in België geregistreerd zijn, kunnen vanaf morgen bankbiljetten uit hun thuisland (grivna) bij verschillende banken omwisselen in euro. Het gaat om maximaal 10.000 grivna per persoon, of ongeveer 310 euro.

De vluchtelingen kunnen hun biljetten van 100, 200, 500 of 1.000 grivna omwisselen voor euro’s bij de Nationale Bank in Brussel. Ze kunnen ook terecht aan de loketten van de banken Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC en KBC Brussels. Ze moeten dan wel al een rekening hebben bij de bank in kwestie. Het eurogeld zal op die rekening gestort worden. De banken zullen geen kosten of commissie aanrekenen voor de omruiling.

Voor de transactie zal het bewijs van het vluchtelingenstatuut gevraagd worden. Wie in het bezit is van een Belgische identiteitskaart, kan geen grivna omwisselen in euro.

Ook ambtenarenlonen geïndexeerd

Het overheidspersoneel ziet in juni het loon opnieuw met 2 procent stijgen. Het is de derde keer al dit jaar dat de weddes worden geïndexeerd om de stijgende levensduurte bij te benen.

De loonindexering is een gevolg van de hoge inflatie. Daardoor wordt de spilindex veel sneller dan normaal overschreden. Bij een overschrijding van de spilindex worden de sociale uitkeringen en de ambtenarenweddes opgetrokken.

Ook in februari en in april werden de ambtenarenweddes al verhoogd. En er zit mogelijk nog een vierde loonindexering in dit jaar, want het Planbureau verwacht dat de spilindex in oktober weer overschreden zal worden. Dat zou betekenen dat de uitkeringen in november en de weddes van het overheidspersoneel in december opnieuw omhooggaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234