Woensdag 30/11/2022

Overzicht1 september

Dit verandert er vanaf vandaag: meer psychologen op school en effectieve uitvoering van kortere straffen gaat van start

Illustratiebeeld. Beeld Joel Hoylaerts/Photo News
Illustratiebeeld.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

Nieuwe maand, nieuwe regels. Voor het onderwijs veranderen er een aantal zaken. Zo zullen er meer psychologen aanwezig zijn op scholen en hoeven de CLB’s niet langer betrokken te worden bij de beslissing om leerlingen een jaar te laten overdoen. Maar niet alleen in het onderwijs gelden er nieuwe regels. Een overzicht.

TTR

Nieuwe regels voor zittenblijvers

CLB’s moeten vanaf dit schooljaar niet langer verplicht betrokken worden bij elke beslissing om leerlingen een jaar te laten overdoen. De klassenraad krijgt dat vertrouwen, wat minder planlast betekent voor de CLB’s. “We willen onnodige verplichtingen schrappen en opnieuw meer vertrouwen geven aan onze leerkrachten”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De school mag natuurlijk altijd overleggen met het CLB en ook de ouders hebben altijd het recht om het advies van het CLB in te winnen.

Aantal opleidingen uitgebreid waarvoor niet-bindende toelatingsproef verplicht is

Het aantal opleidingen in het hoger onderwijs waarvoor een niet-bindende toelatingsproef verplicht is, wordt dit academiejaar uitgebreid. Het gaat om enkele bachelors of science in de farmaceutische wetenschappen, wiskunde, fysica, sterrenkunde en bio-ingenieurswetenschappen.

Een niet-bindende toelatingsproef is een test die beginnende studenten moet helpen om het niveau van een richting beter in te schatten. Het gaat echter niet om een algemene toelatingsproef. Wie niet slaagt, kan nog steeds starten aan de opleiding.

Meer psychologen aanwezig op school

Psychologen krijgen een prominentere plek op school. Vanaf dit schooljaar kunnen ze op school onder meer groepssessies aanbieden om te voorkomen dat kinderen en jongeren zwaardere mentale problemen ontwikkelen. De plannen maken deel uit van de hervorming van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) rond psychologische zorg.

Nieuwe inschrijvingsregels van kracht in het onderwijs

Vanaf 1 september is een nieuw decreet van kracht over het zogeheten inschrijvingsrecht. Scholen in het basisonderwijs en het eerste jaar van het secundair onderwijs die niet voldoende plaats hebben om alle leerlingen in te schrijven, moeten verplicht leerlingen digitaal laten aanmelden om ze te kunnen weigeren op basis van capaciteit.

De nieuwe regel heeft betrekking op de inschrijvingen tijdens schooljaar 2022-2023 voor schooljaar 2023-2024. Er wordt een aanmeldingssysteem ontwikkeld, maar scholen zijn niet verplicht om dat te gebruiken. Ze kunnen zelf kiezen hoe ze de aanmeldingen organiseren. Scholen die voldoende plaats hebben, kunnen gewoon alle leerlingen inschrijven. De nieuwe regels gelden nog niet voor het buitengewoon onderwijs. Dat gaat nog twee schooljaren verder met de bestaande regels.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Goedkope verbouwlening kan worden aangevraagd

Vanaf 1 september kan met “Mijn VerbouwLening” een goedkope verbouwlening aangevraagd worden. Wie behoort tot de laagste en middeninkomens kan zo aan gunstige voorwaarden tot 60.000 euro lenen voor verbouwwerkzaamheden. De Vlaamse regering wil zo de renovatiegolf die nodig is om onder meer de klimaatdoelstellingen te halen, ondersteunen. Ministers Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) trekken deze legislatuur bijna 500 miljoen uit voor de maatregel.

Effectieve uitvoering van korte straffen gaat van start

De eerste stap in de effectieve uitvoering van korte gevangenisstraffen gaat op 1 september van start. De inwerkingtreding van de maatregel werd enkele keren uitgesteld, en de invoering zal nu in twee fases gebeuren. In een eerste fase, die dus op 1 september start, zullen de straffen van twee tot drie jaar worden uitgevoerd. Vanaf september volgend jaar moeten dan de straffen onder de twee jaar volgen.

Lerarenbonus voor wie stap naar onderwijs wil zetten

Beginnende leerkrachten - zij-instromers en anderen - die nog geen pedagogisch diploma hebben, kunnen vanaf 1 september een lerarenbonus krijgen. Daarmee kunnen ze met volledig behoud van loon tot 3 uur per week verlof krijgen voor hun lerarenopleiding. Ze zullen die uren ook kunnen opsparen en bundelen in bepaalde (examen)periodes, wanneer die het meeste nodig zijn. Ze kunnen daarover dan binnen de school afspraken maken. De school kan een vervanger aanstellen tijdens die uren, volgens de gewone vervangingsregels.

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Minimumleeftijd voor basisonderwijs valt weg

Leerlingen die jonger zijn dan 5 jaar kunnen vanaf dit schooljaar al starten in het lager onderwijs, als ze een gunstig advies krijgen van de klassenraad of van het CLB. Tot nu moesten kinderen minstens 5 jaar zijn voordat ze naar het lager onderwijs mogen gaan. Daarnaast is er ook geen minimumleeftijd meer voor het behalen van het getuigschrift basisonderwijs. Vroeger was dat 9 jaar. Het getuigschrift kan ook gedurende heel het schooljaar uitgereikt worden.

Telenet haalt webruimte van 60.000 klanten offline

Telenet haalt op 1 september de webruimte die inbegrepen is bij een Telenet-internetabonnement offline. Ook de betalende webruimte die gekoppeld is aan dat internetabonnement, verdwijnt. De provider laat weten dat de betalingen daarvoor vanzelf stoppen.

Internetproviders gaven jarenlang een beetje webruimte aan klanten, zodat die een eigen eenvoudige website op poten konden zetten of kleine bestanden online konden opslaan. Het gaat bij Telenet om webadressen die starten met http://users.telenet.be/. Concurrent Proximus bouwde de webruimte voor particuliere klanten vorig jaar al af.

Definitief einde van Rabobank.be

Na twintig jaar aanwezigheid in België valt op 1 september het doek over Rabobank.be. Dan worden de laatste rekeningen afgesloten. Ruim een week voor die datum zijn de rekeningen nog actief van nog zowat 29.000 klanten - bij de start van de stopzetting waren dat er 211.000. Op die resterende rekeningen staat 43 miljoen euro - dat was aanvankelijk 6,4 miljard euro.

De Nederlandse groep Rabobank kondigde in juni vorig jaar aan de Belgische spaaractiviteiten - Rabobank.be - stop te zetten, nadat er geen overnemer voor was gevonden. Er werd collectief ontslag aangevraagd voor 53 werknemers.

Het geld dat op dat moment nog bij Rabobank.be staat, is niet verloren. Het wordt overgedragen naar de Deposito- en Consignatiekas (DCK) bij de FOD Financiën. Daar kan het tot dertig jaar na de overdracht worden opgevraagd (via de digitale toepassing e-DEPO).

Muco-geneesmiddel Kaftrio terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar

Kaftrio, een geneesmiddel voor de behandeling van mucoviscidose, wordt vanaf 1 september volledig terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar. Kaftrio verbetert de longfunctie, vermindert het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mucopatiënten een betere levenskwaliteit. Ruim 800 mensen met de taaislijmziekte komen in aanmerking voor de terugbetaling.

De mucovereniging, die al langer aandrong op een terugbetaling, reageerde opgelucht op het akkoord tussen de regering en farmabedrijf Vertex. De patiënten vragen nu ook de terugbetaling voor kinderen van 6 tot 11 jaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234