Vrijdag 27/01/2023

NieuwsBinnenland

Deze omstreden bands stonden op de affiche van het extreemrechtse festival Frontnacht

Screenshot uit een officiële video van Bronson, met op de achtergrond het zogenaamde Palazzo della Civiltà Italiana. Beeld YouTube
Screenshot uit een officiële video van Bronson, met op de achtergrond het zogenaamde Palazzo della Civiltà Italiana.Beeld YouTube

Het extreemrechtse festival Frontnacht in Ieper wordt dan toch geannuleerd. Dat vernam De Morgen bij goed ingelichte bronnen. Oorspronkelijk stond de top van de extreemrechtse muziek op het podium in de ‘vredesstad’ gepland. Een overzicht van de artiesten die aangekondigd waren.

Redactie

Frontnacht is het festival dat moest plaatsvinden aan de vooravond van de IJzerwake, de rechtse afsplitsing van de IJzerbedevaart. De bedoeling daarvan, aldus IJzerwake-medeorganisator Rob Verreycken, is ‘onze boodschap eigentijdser te brengen’.

Vanuit verschillende buurlanden werd opgeroepen om het festival af te lasten wegens gevaar. In De Standaard waarschuwde dr. Thorsten Hindrichs, muziekwetenschapper aan de universiteit van Mainz gespecialiseerd in de extreemrechtse muziekscene: ‘We merken hier in Duitsland dat jonge neonazi’s in Telegram-kanalen afspreken om naar Frontnacht te gaan. Ik raad dan ook bijvoorbeeld mensen van kleur of LGTBQ-mensen af om in dat weekend in de buurt van Ieper te komen.’ Dinsdagnamiddag werd het festival alsnog geannuleerd.

Maar wat als het festival had kunnen doorgaan? Wie staat er bij zo’n festival op het podium? Onderzoekswebsite Bellingcat deed een groot onderzoek naar de geplande bands en hun banden met fascistische organisaties.

Bronson

Bovenaan de affiche prijkte Bronson, een Italiaanse band die werd opgericht door leden van CasaPound Italia. Die extreemrechtse organisatie beschrijft zichzelf als ‘fascisten van het derde millennium’ en verschillende leden werden reeds aangeklaagd en vervolgd voor geweld tegen migranten, minderheden en politieke tegenstanders.

In een interview met de neonazistische Duitse partij Der Dritte Weg zei de band hun muziek en extreemrechtse gedachtengoed niet te kunnen splitsen: ‘Bronson is altijd een levens- en politieke keuze geweest... Onze liedjes zijn manifesten van ons leven’.

De band houdt zijn liefde voor dictator Benito Mussolini niet geheim. Op hun sociale media en in hun videoclips poseren ze voor het Palazzo della Civiltà Italiana. Het ‘vierkante Colosseum’ werd in 1938 gebouwd in opdracht van de fascistisch dictator en versierd met zijn quotes. Het moest de grootsheid van Italië verbeelden in een nieuwe fascistische wereldorde.

null Beeld Frontnacht
Beeld Frontnacht

Philipp Neumann

Neumann is een veteraan van neonazi-muziekscène. Hij maakt deel uit van de band FLAK en heeft nummers in zijn repertoire als ‘ZOG’, wat voor Zionist Occupied Government staat (een antisemitische complottheorie), en ‘AJAB’, wat dan weer staat voor All Jews Are Bastards.

In 2016 werd hij door de Zwitserse autoriteiten toegang tot het land ontzegd toen hij daar op een soortgelijk muziekfestival wou optreden. Volgens Duitse onderzoekers heeft Nuemann contacten bij de ‘Hammerskins’ een Amerikaanse ‘white supremacy’-bende die overwaait naar Europa. Verschillende leden van de organisatie werden al veroordeeld voor moord en andere misdaden.

Sacha Korn

Korn is de meest subtiele van de hoop. Hij is minder uitgesproken in zijn extreemrechtse banden, maar trad onder meer op voor de Duitse extreemrechtse partij Alternative for Germany (AfD) en bracht een album uit met het extreemrechtse mediaplatform Einprozent.

Flatlander

Harm-Jan Smit, zoals hij echt heet, stond al op het podium met leden van de ‘Hammerskins’ en is de voormalige gitarist van de neonazistische band Blindfolded. Die band had nauwe banden met Crew38, een haatgroep die zou fungeren als Nederlandse satellietclub van de Hammerskins.

In 2020 trad Smit op in Boedapest, tijdens het ‘Day of Honour’-festival, ter ere van de nazitroepen die zich in februari van 1945 verzetten tegen de geallieerden.

In zijn repertoire vinden we, naast zijn eigen composities, covers van Blood & Honour-stichter Ian Stuart Donaldson, de Canadese ‘white supremacy’-band RaHoWa — afkorting van ‘Racial Holy War’ — en de Amerikaanse neonazi-band Bound For Glory.

Harm-Jan Smit ‘Flatlander' treedt op tijdens de 'Day of Honour' in Boedapest. Beeld Recherche-Nord
Harm-Jan Smit ‘Flatlander' treedt op tijdens de 'Day of Honour' in Boedapest.Beeld Recherche-Nord

Vlaamse artiesten

Er stonden ook twee Vlaamse artiesten geprogrammeerd, aangeduid met een leeuw met zwarte klauwen op de affiche. Over Storm & Drang is niet veel bekend, maar de opvallendste naam van heel de line-up is toch DJ Dré Draait Graag Plaatjes. Zijn echte naam is Andreas V.H. en hij dook ook al op in het onderzoek naar Schild & Vrienden als een van de leden die veel toxische berichten postte, al vroeg het parket niet om zijn vervolging.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234