Vrijdag 24/03/2023

NieuwsPolitiek

De Wever blijft minstens tot 2024 N-VA-voorzitter, ondervoorzitter Van Peel kondigt vertrek uit politiek aan

N-VA-ondervoorzitter Valerie Van Peel en voorzitter Bart De Wever. Beeld Nathalie Samain/Belga
N-VA-ondervoorzitter Valerie Van Peel en voorzitter Bart De Wever.Beeld Nathalie Samain/Belga

Bart De Wever blijft tot minstens na de verkiezingen van 2024 voorzitter van N-VA. De partijraad stelt interne verkiezingen uit. Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) stapt na de verkiezingen van 2024 uit de politiek en stopt in september als ondervoorzitter van N-VA.

Redactie

Bart De Wever blijft nog minstens tot na de verkiezingen van 2024 voorzitter van N-VA. De partijraad heeft zaterdag immers beslist de interne bestuursverkiezingen die voor eind 2023 en begin 2024 geprogrammeerd stonden, uit te stellen tot in het voorjaar van 2025.

Timing ‘niet opportuun’

De Wever is al sinds 2004 algemeen voorzitter van N-VA en zal dat dus nog een poosje blijven. Normaal gezien stonden er in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 arrondissementele bestuursverkiezingen, verkiezingen voor de partijraad, de partijbestuursverkiezingen en de verkiezingen van alle functies voor het dagelijks bestuur, inclusief die van nationaal voorzitter, geprogrammeerd.

Die timing wordt echter “niet opportuun geacht”. Daarom stemde de partijraad zaterdag met een bijzondere meerderheid in met een statutaire afwijking, waardoor die verkiezingen pas in het voorjaar van 2025 plaatsvinden. “De partijraad gaf zo het vertrouwen aan het partijbestuur, het dagelijks bestuur en voorzitter Bart De Wever om de partij minstens te blijven leiden tot na de verkiezingen van 2024", luidt het.

De partijraad bevestigde overigens Steven Vandeput, Theo Francken, Anneleen Van Bossuyt, Sander Loones en Maaike De Vreese als de vijf themavoorzitters van het grote ledencongres van mei 2023. De partijraad keurde ook de timing van de voorbereidende werkzaamheden goed. Het statutair proces van het ledencongres wordt dit najaar opgestart.

Ondervoorzitter Van Peel stopt

Ondervoorzitter Valerie Van Peel zal bij de volgende verkiezingen niet meer opkomen. De Antwerpse zetelt momenteel in de Kamer. Van Peel stopt na de verkiezingen van 2024 met politiek en dat omwille van privé-overwegingen. Dat heeft ze zaterdag bekendgemaakt op de partijraad.

In september stopt ze ook als ondervoorzitter van N-VA. Daardoor moet de partij voor de tweede keer op korte tijd op zoek naar een ondervoorzitter. Eind maart kondigde Lorin Parys immers ook al zijn vertrek aan om CEO te worden bij de Pro League.

De 42-jarige Van Peel is sinds 2014 Kamerlid en sinds 2021 ondervoorzitter van de partij, en was intussen ook actief als OCMW-voorzitster en schepen in Kapellen. Zaterdag heeft ze dus haar vertrek aangekondigd, al blijft ze wel nog een tijdje actief. “Ik ga als politica een stap terugzetten en me met evenveel passie als altijd in het parlement voor de verdere verloop van mijn mandaat richten op mijn dossiers. Maar bij een volgende verkiezing kom ik niet meer op”, meldt ze op Twitter.

Ze geeft aan dat het om een persoonlijke beslissing gaat, “die met veel meer te maken heeft dan alleen mijn job. Er zijn geen verborgen partijpolitieke redenen”, luidt het. “Ik ga op zoek naar nieuwe wegen waarbij ik de stem wil blijven van zij die er geen hebben en op andere manieren op zoek zal gaan naar impact. Maar niet voor ik een laatste keer probeer om bepaalde dossiers eindelijk door de mallemolen van het parlement te duwen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234