Vrijdag 02/06/2023

NieuwsOpvangcrisis

De Croo pleit voor Europese solidariteit in opvangcrisis: ‘Er is een moment dat we als land moeten zeggen: wij hebben ons deel gedaan’

Premier Alexander De Croo (Open Vld). Beeld BELGA
Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Het kan niet langer dat een aantal landen grote inspanningen leveren in deze opvangcrisis en dat andere veel minder doen. Dat heeft premier Alexander De Croo zaterdag gezegd op het Open Vld-congres in Brussel over een diverse samenleving. Op dat congres nam de partij onder meer de stelling aan dat er een verplichte verdeelsleutel voor vluchtelingen moet komen op Europees niveau.

Belga

“We zitten opnieuw in een opvangcrisis”, zei premier Alexander De Croo zaterdag. “Aan de top van de vorige opvangcrisis werden 33.000 plaatsen gecreëerd, vandaag zijn we op weg naar 35.000 plaatsen. Op een bepaald moment moeten we de moeilijke discussie durven aangaan: hoeveel moeten en kunnen wij nog doen? Dat is geen eenvoudige discussie.”

Lees ook

Leger schiet te hulp in asielcrisis met commando- en controlecel: 1.500 extra plaatsen tegen 1 december

Hoe pakken we de asielcrisis het best aan? Jongerenvoorzitters geven hun ongezouten mening

Hulporganisaties niet te spreken over getalm regering: ‘Honderden mensen staan op straat, onder wie baby’s en peuters’

De premier pleit voor meer Europese solidariteit. “Er is een moment dat we als land moeten zeggen: wij hebben ons deel gedaan. We hebben het hier vandaag gehad over solidariteit, maar ook binnen Europa moet er solidariteit zijn. Het kan niet langer dat een aantal landen grote inspanningen leveren in deze opvangcrisis en dat andere veel minder doen. Dat ondergraaft de solidariteit. Als die er niet kan zijn, dan dreigt het draagvlak in ons land af te kalven. Die solidariteit is niet eindeloos en zelfs een beetje broos.”

Verplichte verdeelsleutel

De partij nam zaterdag op het vierde en laatste congres over Liberaal Vuur onder meer de stelling aan dat er op Europees niveau een verplichte verdeelsleutel moet komen voor vluchtelingen. Het Dublinsysteem zoals dat nu bestaat werkt niet, luidde het. In de plaats moeten de vluchtelingen gescreend worden aan de Europese grenzen door het Europese asielagentschap. Voor lidstaten die zich niet aan de afspraken binnen het Europese migratie- en asielbeleid houden, moeten er sancties komen.

Daarnaast pleitte de partij ook voor duidelijke afspraken op Europees en nationaal niveau met landen van herkomst. “Handelsovereenkomsten met die landen, ontwikkelingssamenwerking en het uitreiken van visa hangen af van hun bereidheid om landgenoten effectief terug te nemen.”

De premier juichte ook de extra stelling toe die op het congres werd aangenomen en die luidde dat we in ons land nooit kunnen verdragen dat vrouwen en kinderen op straat slapen. “Daar werken we met deze regering dag en nacht aan”, aldus De Croo.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234