Donderdag 01/06/2023

NieuwsLuchtvaart

Corendon breidt stevig uit op Brussels Airport vanwege onvrede over Schiphol

null Beeld Jempi Welkenhuyzen
Beeld Jempi Welkenhuyzen

De Turks-Nederlandse touroperator Corendon gaat zijn capaciteit op Brussels Airport in het zomerseizoen met 35 procent uitbreiden ten opzichte van vorige zomer en stationeert drie toestellen op de luchthaven van Zaventem. Dat is vrijdagochtend aangekondigd tijdens een persconferentie op Brussels Airport, waarbij Corendon-CEO Steven van der Heijden snoeihard uithaalde naar de luchthaven Amsterdam Schiphol.

Redactie

In totaal zal Corendon deze zomer op Brussels Airport ruim 200.000 beschikbare vliegstoelen hebben, waarvan zowat 40.000 gecontracteerd bij Brussels Airlines. Dit betekent een capaciteitsuitbreiding met 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, een percentage dat nog verder kan stijgen, klinkt het.

Volgens Corendon hebben nu al 80 procent meer Belgische klanten een vakantie geboekt met vertrek vanuit Brussel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar opvallend is ook de groei van Nederlandse klanten die vertrekken vanaf Brussels Airport. Vergeleken met vorig jaar kiezen ruim twee keer zoveel Nederlanders voor Brussel in plaats van Schiphol.

Problemen op Schiphol

De luchthaven van Schiphol kampte het voorbije jaar met ernstige problemen van lange wachtrijen, grote drukte en gemiste vluchten. “Nu duidelijk wordt dat de problemen nog steeds niet onder controle zijn, kiezen veel Nederlanders voor Brussel en Corendon speelt hierop in”, aldus Van der Heijden.

“Het grote probleem is zelfs nog niet zozeer de lange wachtrijen, maar het feit dat mensen met grote angst naar de luchthaven gaan omdat ze niet zeker zijn dat ze hun vlucht zullen halen. Zo heb je geen voorpret aan je vakantie en moet je vertrekken met een onrustig gevoel”, aldus Van der Heijden. Corendon kijkt daarom nu meer richting de regionale luchthavens in Nederland en de luchthavens van Brussel en Düsseldorf.

Volgens Corendon heeft Schiphol een ernstig imagoprobleem. “Vorig jaar kregen de beveiligers de schuld van de problemen en nu ligt het volgens Schiphol aan de bagageafhandelaars... En opnieuw wordt aangekondigd dat vluchten geschrapt moeten worden. De luchthaven meldde dat het gaat om 5 procent minder stoelen in de meivakantie. Dat is onzin! Wij moeten daar in de meivakantie 20 procent van onze capaciteit schrappen”, aldus Van der Heijden.

Corendon-CEO Steven Van der Heijden (l), oprichter en directeur Atilay Uslu (m) en Brussels Aiport-CEO Arnaud Feist (r) op de persconferentie. Beeld Photo News
Corendon-CEO Steven Van der Heijden (l), oprichter en directeur Atilay Uslu (m) en Brussels Aiport-CEO Arnaud Feist (r) op de persconferentie.Beeld Photo News

Lagere vliegbelasting in Brussel

De CEO hekelt vrijdag dat de luchtvaart in Nederland al langer onder vuur ligt. “De krimp van Schiphol, vliegbelastingen, CO2-plafond, weerstand tegen regionale luchthavens en er is een zaak tegen ons aangespannen vanwege reclame voor vliegen. We doen nochtans wat we kunnen inzake duurzaamheid, maar de oplossingen zullen toch uit technologische hoek moeten komen.”

Nederlanders kiezen volgens Van der Heijden steeds vaker voor Brussel omdat de Belgische hoofdstad “makkelijk en snel bereikbaar” is vanuit Zuid-Nederland. De vliegbelasting is een stuk lager dan in Nederland en parkeren op Brussels Airport is gratis voor wie bij Corendon in Nederland boekt. Interessant weetje voor de Belgische klanten: dat geldt ook voor hen als ze boeken via de Nederlandse in plaats van via de Belgische website.

Corendon-klanten kunnen deze zomer vanaf Brussels Airport naar twintig luchthavens vliegen in Turkije, Spanje, Griekenland, Egypte, Bulgarije en Portugal. Daarnaast worden verre bestemmingen aangeboden met andere luchtvaartmaatschappijen.

Brussels Airport-topman Arnaud Feist geeft vrijdag aan dat de luchthaven zich voorbereidt om deze zomer een groeiend aantal passagiers te ontvangen, “onder meer door efficiënt mensen aan te werven daar waar ze nodig zijn en door het optimaal stroomlijnen van onze operaties”.

Corendon werd in 2000 opgericht door Atilay Uslu en Yildiray Karaer en vernoemd naar de Korund-edelsteen. Het bedrijf heeft hoofdkantoren in Nederland, Turkije, België, Denemarken en Curaçao en stelt zowat 3.650 mensen tewerk. Corendon heeft 8 eigen hotels en 36 vliegtuigen. In zijn boekjaar 2021/2022 realiseerde Corendon een omzet van zowat 2 miljard euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234