Donderdag 08/06/2023

NieuwsPolitiek

Conner Rousseau ‘staat open’ voor financiële sancties tegen ouders die onvoldoende Nederlands spreken

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in ‘De Tafel van Vier’ op Play 4.  Beeld Play4
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in ‘De Tafel van Vier’ op Play 4.Beeld Play4

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau ‘staat open’ voor sancties tegen ouders die geen of onvoldoende Nederlands spreken, zegt hij in ‘De Tafel van Vier’ op Play4. Voor Rousseau, die zich naar eigen zeggen grote zorgen maakt over het onderwijs in Vlaanderen, zijn financiële sancties ‘bespreekbaar’.

TVdB

In De Tafel van Vier toont Conner Rousseau zich maandagavond bijzonder kritisch voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Hij is niet goed bezig”, aldus de Vooruit-voorzitter.

Weyts kreeg vorige week al een golf van kritiek te verwerken nadat hij had voorgesteld om ouders die geen of onvoldoende Nederlands spreken te straffen. De minister sprak onder meer over het afpakken van kindergeld of andere overheidspremies.

Dat voorstel kwam er na de bekendmaking van de resultaten van de tweede ‘koala-test’, die de taalachterstand bij kleuters in kaart brengt. Uit die resultaten blijkt dat van alle kleuters in het derde jaar zo’n 1.200 kinderen extra taalondersteuning nodig hebben en dat 500 kleuters intensieve begeleiding moeten volgen om Nederlands te leren.

Kindergeld

Ook Rousseau maakt zich naar eigen zeggen “enorme zorgen” om het onderwijs in Vlaanderen en om het niveau van het Nederlands. “Je moet van iedereen die naar hier komt verwachten dat ze een inspanning doen en onze taal leren”, aldus Rousseau. Hij vindt het daarom ook een goed idee om ouders die geen Nederlands spreken te verplichten om taallessen te volgen. “Alle ouders moeten Nederlands kunnen”, klinkt het. Als ze zich daar niet voor inzetten, moeten ze volgens Rousseau gestraft worden.

Ook voor financiële sancties staat de Vooruit-voorzitter open. “Het moet wel een sanctie zijn die controleerbaar is en oplevert”, onderlijnde hij.

De Vooruit-voorzitter staat ook open voor financiële sancties, zolang die “controleerbaar zijn en opleveren” en het kind niet treffen. “Het belang van het kind primeert”, zegt hij. Rousseau vindt dat het kindergeld anders moet ingezet worden. “Een deel moet rechtstreeks geïnvesteerd worden in de basisnoden zoals gezonde maaltijden op school. Daarnaast moeten gezinnen die het echt nodig hebben meer financieel ondersteund worden en zij die het minder nodig hebben minder.”

‘Dit is niet progressief’

Het voorstel van Rousseau werd gisterenavond niet warm onthaald bij de andere linkse partijen. “Benieuwd waar de onderwijsvisie van Vooruit wel nog verschilt van die van N-VA”, tweette covoorzitter van Groen Nadia Naji. “Kindergeld afpakken is kinderrecht afpakken. Dit is niet progressief.”

Ook PVDA moet niks weten van Rousseau zijn voorstel. “En zo schopt Vooruit gewoon mee naar beneden, samen met N-VA. Hoezo ‘ge moest u schamen’?”, tweette Jos D’Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams Parlement.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234