Zondag 02/10/2022

Colombiaanse regering en guerillabeweging ELN hervatten vredesgesprekken

De nieuwe president van Colombia Gustavo Petro tijdens zijn inhuldiging afgelopen zondag in Bogotá. Petro beloofde al tijdens de verkiezingcampagne om weer in gesprek te gaan met gewapende groeperingen om het geweld te verminderen. Beeld REUTERS
De nieuwe president van Colombia Gustavo Petro tijdens zijn inhuldiging afgelopen zondag in Bogotá. Petro beloofde al tijdens de verkiezingcampagne om weer in gesprek te gaan met gewapende groeperingen om het geweld te verminderen.Beeld REUTERS

De Colombiaanse regering gaat weer vredesbesprekingen voeren met de guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Dat heeft een vertegenwoordiger van de Colombiaanse regering vrijdag bekendgemaakt. De onderhandelingen tussen beide partijen werden drie jaar geleden stopgezet.

Redactie en AD.nl

De aankondiging werd gedaan na een ontmoeting tussen de Colombiaanse Hoge Commissaris voor Vrede, Danilo Rueda, en een ELN-delegatie in de Cubaanse hoofdstad Havana. “De twee partijen zijn het eens dat de dialoog weer op gang moet worden gebracht”, verklaarde Rueda na afloop van het gesprek, dat plaatsvond onder toezicht van Cuba en Noorwegen.

Rueda kondigde verder aan dat de Colombiaanse regering de benodigde “gerechtelijke en politieke stappen” zal nemen om de vredesbesprekingen met de ELN mogelijk te maken. Het is de verwachting dat dat onder meer betekent dat arrestatiebevelen voor ELN-onderhandelaars die momenteel in ballingschap in Cuba verblijven, worden ingetrokken. Tegelijkertijd kondigde de Colombiaanse regering vrijdag de vrijlating aan van negen mensen die sinds 13 juli door de ELN werden vastgehouden.

“Wij geloven dat de ELN hetzelfde verlangen naar vrede heeft als de Colombiaanse regering”, zei Rueda. “En hopen dat ze luisteren naar de vele stemmen in verschillende regio’s die op zoek zijn naar een vreedzame oplossing voor dit gewapende conflict.”

De Colombiaanse Hoge Commissaris voor Vrede Danilo Rueda. Beeld ANP / EPA
De Colombiaanse Hoge Commissaris voor Vrede Danilo Rueda.Beeld ANP / EPA

Arrestatiebevelen

Vredesbesprekingen tussen de vorige regering van Colombia en de ELN werden in 2019 beëindigd nadat de rebellen een autobom hadden laten afgaan op een politieacademie in de hoofdstad Bogotá waarbij meer dan 20 cadetten werden gedood.

Daarna vaardigden de Colombiaanse autoriteiten arrestatiebevelen uit tegen ELN-leiders die in Cuba verbleven voor het voeren van vredesonderhandelingen. Cuba weigerde hen uit te leveren, omdat dat de status als neutrale natie in het conflict in gevaar zou brengen en in strijd zou zijn met diplomatieke protocollen. De Verenigde Staten reageerden daarop door Cuba op de lijst van landen te zetten die terrorisme steunen.

Het besluit om de vredesonderhandelingen te hervatten komt enkele dagen nadat Gustavo Petro werd ingezworen als eerste linkse president van Colombia. Petro had tijdens zijn campagne beloofd om de gesprekken met gewapende groeperingen weer te beginnen en om een einde te maken aan de ‘War on Drugs’. Petro wil in gesprek met de resterende gewapende groepen in Colombia om te proberen het geweld op het platteland te verminderen en duurzame vrede te brengen in het land van 50 miljoen mensen.

Geweld

Een vredesakkoord uit 2016 tussen de regering en de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia), het grootste guerrillaleger van Colombia, heeft sindsdien bijgedragen aan het terugdringen van het aantal ontvoeringen en moorden. Tegelijkertijd is in sommige delen van het land het geweld juist toegenomen doordat achtergebleven fracties van de FARC, drugskartels en de ELN vechten om de cocaïnesmokkelroutes, illegale mijnen en andere installaties die door de FARC na het akkoord zijn achtergelaten.

Volgens de denktank CERAC, die het geweld in Colombia monitort, voerden criminele groeperingen in juli bijna 90 aanvallen uit op politie en leger, waarbij 13 politieagenten omkwamen. Dat maakte het een van de gevaarlijkste maanden voor de Colombiaanse strijdkrachten in de afgelopen twintig jaar.

De ELN, opgericht in de jaren zestig, is lange tijd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangemerkt als een buitenlandse terroristische organisatie. De groep heeft naar schatting 2.500 strijders in Colombia en beheert ook drugssmokkelroutes, afpersingsschema's en illegale mijnen in buurland Venezuela.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234