Nieuws
Colombia en ELN-rebellen praten woensdag in Venezuela over wapenstilstand
De Colombiaanse regering en de rebellen van het marxistische Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) houden woensdag een ‘uitzonderlijke’ vergadering in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De twee partijen zullen stopzetting van de vijandigheden bespreken.
Het geweld laaide eerder deze maand weer op, nadat een staakt-het-vuren werd opgeschort. Dat hebben regering en ELN zaterdag bekendgemaakt. Midden februari staat in Mexico een nieuw overleg gepland, zegt regeringsonderhandelaar Otty Patiño.
ELN bevestigde op Twitter dat de dialoog hervat wordt. Die dialoog lag zo goed als stil nadat de rebellen de door president Gustavo Petro op Nieuwjaarsdag aangekondigde wapenstilstand afwezen.
Die crisis kon, volgens de rebellen, ontstaan door de blunder van Petro. Het bestand dat de president had aangekondigd betrof, behalve ELN, onder meer de twee belangrijkste dissidente facties van de FARC. Enkel ELN verwierp het bestaan van zo'n bestand.
Burgeroorlog
In het Zuid-Amerikaanse land vochten decennialang linkse rebellengroepen, zoals de FARC, ELN en M-19, tegen rechtse regeringen en paramilitairen. Met de FARC werd in 2016 een vredesakkoord gesloten, maar dat lukte nog niet met ELN, waar zich ook heel wat FARC-dissidenten bij aansloten.
Gustavo Petro werd vorig jaar de eerste linkse president van Colombia, en startte een ambitieus plan voor "totale vrede”. Daarvoor moet dus onderhandeld worden met dissidente linkse FARC-rebellen, maar ook met andere (rechtse) gewapende groepen die actief zijn in de cocaïnehandel.
Colombia geldt namelijk als belangrijkste herkomstland van cocaïne. Een groot deel wordt naar de Verenigde Staten gesmokkeld, maar ook in Europa zijn er de voorbije jaren recordhoeveelheden in beslag genomen.