Vrijdag 09/06/2023

PostuumChristine McVie (1943-2022)

Christine McVie: leverancier van liefde, vriendschap en stapels wereldhits voor Fleetwood Mac

Christine McVie. Beeld Charles Sykes/Invision/AP
Christine McVie.Beeld Charles Sykes/Invision/AP

Zo’n drie decennia was zangeres, toetsenist en songschrijver Christine McVie lid van de Brits-Amerikaanse rockband Fleetwood Mac. Woensdag overleed ze, 79 jaar oud.

Menno Pot

Hoe heftig het er op amoureus vlak aan toe ging binnen Fleetwood Mac toen de Brits-Amerikaanse rockband het klassieke album Rumours (1977) opnam, blijkt uit twee van de hits die Christine McVie aan het album bijdroeg.

In Don’t Stop schreef en zong ze haar echtscheiding van bassist John McVie van zich af. Ondertussen had ze een affaire met een lichttechnicus van de band, Curry Grant, over wie ze You Make Loving Fun schreef. Om de spanningen niet nog verder te laten oplopen, zei ze tegen haar ex-man en andere bandgenoten dat dat lied over haar hond ging.

Ze is op 79-jarige leeftijd overleden, Christine McVie, die qua naam misschien net wat minder bekend was dan die andere vrouw uit Fleetwood Mac, Stevie Nicks, maar even getalenteerd en belangrijk. Ze stierf in het bijzijn van haar familie, ‘na een kort ziekbed’.

Fleetwood Mac op het toppunt van hun roem in 1977. Van links af John McVie, Christine McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham en Mick Fleetwood.  Beeld Getty
Fleetwood Mac op het toppunt van hun roem in 1977. Van links af John McVie, Christine McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham en Mick Fleetwood.Beeld Getty

Ze groeide op in de buurt van Birmingham en studeerde beeldhouwen in die stad, maar tegen het einde van de jaren zestig raakte ze vooral verslingerd aan blues en rock-’n-roll. Tot Fleetwood Mac trad ze officieel pas in 1970 toe, maar wie de credits van het tweede Fleetwood Mac-album, Mr. Wonderful (1968), goed leest, treft haar daar al aan, onder haar meisjesnaam Christine Perfect. Fleetwood Mac had haar als bevriende toetsenist en pianist gevraagd om in een aantal songs mee te spelen.

Tegen de tijd dat ze echt tot de groep toetrad en haar eerste album als volwaardig Fleetwood Mac-lid verscheen – Future Games, 1971 – was ze mevrouw McVie geworden. Morning Rain was haar eerste eigen liedje.

Er zouden er nog vele volgen, zowel voor het originele, Britse Fleetwood Mac als voor de legendarische Brits-Amerikaanse bezetting met Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, die ontstond toen de groep in 1974 naar de VS verhuisde. Christine McVie had daar eerst weinig zin in, maar ging toch mee.

Ook ná Rumours bleef ze hits leveren. De meest recente Amerikaanse toptienhit van Fleetwood Mac, Little Lies (1987), was van haar hand. Op de Greatest Hits-compilatie die in 1988 verscheen, waren acht van de zestien nummers door haar geschreven.

In de jaren negentig kreeg ze vliegangst en trokken de tournees een steeds zwaardere wissel op haar. Ze was er nog bij toen Fleetwood Mac in 1998 toetrad tot de Rock and Roll Hall of Fame, maar maakte kort daarna bekend dat ze uit de groep stapte.

Vijftien jaar lang leidde ze een wat teruggetrokken bestaan, tot ze in september 2013 in Londen op het toneel verscheen om met haar oude band Don’t Stop te zingen. Een reünietournee van de succesbezetting volgde in 2014 en 2015.

Fleetwood Mac heeft diep bedroefd gereageerd op McVies dood: “Ze was de beste muzikant die je in je band kon hebben en de beste vriendin die je in je leven kon hebben. We prijzen ons gelukkig dat we een leven met haar hebben gehad.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234