Woensdag 01/02/2023

NieuwsChina

China versoepelt zerocovidbeleid: patiënten met milde symptomen mogen thuis in quarantaine

Coronatesten in Shanghai. Beeld REUTERS
Coronatesten in Shanghai.Beeld REUTERS
Redactie

Covidpatiënten met milde symptomen en hun contactpersonen hoeven in China niet langer naar een ziekenhuis of quarantainecentrum, maar mogen hun isolatieperiode thuis uitzitten. Dat kondigde de Chinese overheid woensdag aan. De overheid wil ook de vaccinatiegraad van ouderen verhogen.

De nationale versoepeling van het zerocovidbeleid komt na een week van versnipperde aankondigingen in tal van grote steden, die elk op hun eigen manier de strenge zerocovidregels afbouwden. Dat leidde tot lokale verschillen, omdat sommige regio’s bleven vasthouden aan de strenge aanpak. De landelijke aankondiging van de Chinese regering moet nu een einde maken aan de lokale willekeur en verwarring.

Volgens de nieuwe regels moet het aantal PCR-testen sterk gereduceerd worden, en zijn geen negatieve testresultaten meer nodig voor toegang tot openbaar vervoer, en publieke en private gebouwen. Ook binnenlandse reizen mogen weer zonder test. Alleen ziekenhuizen en woonzorgcentra, crèches en scholen moeten blijven testen, maar ook daar lijkt een versoepeling gaande. Scholen in Shenzhen kondigen gisteren aan dat zij overgingen van een dagelijkse op een wekelijkse test.

De belangrijkste wijziging is dat asymptomatische en mild zieke covidpatiënten hun verplichte quarantaine thuis mogen uitzitten. Ook hun contactpersonen mogen thuis in isolatie. Dat maakt een einde aan het massaal afvoeren van patiënten en contactpersonen naar zogeheten covidziekenhuizen en quarantainecentra, waar de leefomstandigheden vaak erbarmelijk zijn. Vorige maand zaten in totaal 1,3 miljoen Chinezen in centrale quarantaine.

Containerdorpen

De covidziekenhuizen en quarantainecentra zijn vaak niet meer dan tijdelijk ingerichte beurshallen of sportzalen, of inderhaast opgetrokken containerdorpen. Zieken en contactpersonen die er opgesloten waren, vertelden over soms abominabele toestanden: geen verwarming, slechte bedden en een gebrek aan hygiëne en medische zorg. In dagelijkse gesprekken geven veel Chinezen aan niet bang te zijn voor het virus, maar wel voor de centrale quarantaine.

Vanaf nu geldt voor covidpatiënten die geen of milde symptomen hebben dat ze zeven dagen in thuisquarantaine moeten, en vrijkomen na twee negatieve tests. Voor contactpersonen geldt vijf dagen thuisquarantaine en één negatieve test. De kring van contactpersonen wordt ook beperkt: niet langer een volledig gebouw, maar enkel de etage of het woonblok van de geïnfecteerde. Een lockdown van een hele wijk omwille van één besmetting zou tot het verleden moeten behoren.

Lees ook

De prijs van het coronabeleid wordt voor China te hoog: ‘De overheid had beter kunnen doen. Misschien is ze gewoon onbekwaam’

‘China staat voor erg moeilijke jaren’: professor Jonathan Holslag fileert de protesten in China

Waarom China het virus niet gewoon laat rondgaan: ‘Wet van hoge aantallen’

De Chinese regering kondigde ook aan dat lokale overheden de vaccinatie van hun ouderen moeten versnellen. Ze moeten mobiele en tijdelijke vaccinatiestations inzetten, beloningen uitloven en ‘de hele maatschappij mobiliseren’. De vaccinatiegraad onder ouderen is erg laag in China: slechts tweederde van de tachtigplussers is dubbel gevaccineerd, en slechts 40 procent geboosterd. Virologen vrezen dat het versoepelen van de zerocovidregels alsnog tot een sterftegolf kan leiden.

Volgens officiële cijfers daalt het aantal besmettingen in China: woensdag werden 25.065 gevallen gemeld, tegenover 35.800 gevallen een week geleden. Maar die cijfers zijn door veranderde testcriteria en mogelijke manipulatie door lokale overheden niet betrouwbaar. Op basis van eigen observaties lijkt het aantal besmettingen in Beijing sterk toe te nemen. Volgens berichten op sociale media zouden ook in Guangzhou en Baoding (Hebei) grote uitbraken gaande zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234