NieuwsBuitenland
Californië roept noodtoestand om extreem weer: ‘San Francisco bereidt zich voor op oorlog’
Gouverneur Gavin Newsom van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen in aanloop naar de grote winterstorm die over de Amerikaanse staat trekt. De storm gaat gepaard met hevige regen- en sneeuwbuien en zware windstoten. Ook wordt rekening gehouden met overstromingen. Voor verschillende steden in het noorden van de staat gelden evacuatiebevelen.
Ruim 105 miljoenen Amerikanen lopen volgens weerexperts risico.
De noodtoestand maakt het onder meer mogelijk om de National Guard op te roepen om te helpen bij het herstellen van schade aan infrastructuur en om hulpgoederen naar getroffen gebieden te brengen. Ook worden civiele hulpdiensten in paraatheid gebracht en onder meer brandweerauto's en ambulances op strategische plekken klaargezet om snel uit te kunnen rukken. Inwoners van de staat zijn opgeroepen om voor zeker drie dagen levensmiddelen in te slaan.
De burgemeester van San Francisco, London Breed, zegt dat de stad “zich voorbereidt op een oorlog”. Door de hele stad liggen zandzakken om overstromingen te voorkomen. Er zal naar verwachting tot 15 centimeter aan regen vallen. Langs de kust worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht.
Californië heeft sinds vorige week te maken met noodweer en overstromingen. Daardoor kwamen volgens Amerikaanse media zeker twee mensen om het leven. Naar verwachting verliest de storm in de loop van donderdag - in de nacht van donderdag op vrijdag Belgische tijd - aan kracht.
Dinsdag zorgde de eerste grote winterstorm van het jaar voor veel overlast in de Verenigde Staten. In de staten Minnesota, Nebraska en South Dakota werden honderden vluchten geannuleerd wegens sneeuwval. De zuidelijke staten Louisiana, Alabama, Mississippi en Georgia werden getroffen door meerdere tornado's.
Twee weken geleden werd een aantal Amerikaanse staten nog getroffen door een zware sneeuwstorm. De regio in en rond Buffalo, in de staat New York, werd het zwaarst getroffen. In totaal kostte het barre winterweer toen aan zeker zestig mensen het leven.