Maandag 29/05/2023

NieuwsFrankrijk

Burgemeester van Parijs activeert ‘crisiscel’ na aanhoudende protesten en stakingen

Brandende vuilnisbakken op straat in Parijs. Beeld REUTERS
Brandende vuilnisbakken op straat in Parijs.Beeld REUTERS

Na het wegstemmen van twee moties van wantrouwen in de Assemblée Nationale mag de pensioenhervorming van de Franse president Emmanuel Macron dan wel overeind blijven, op straat zijn de gemoederen allerminst bedaard. In meerdere Franse steden werd er hevig geprotesteerd en staakten vuilnisophaaldiensten. Nu heeft de burgemeester van Parijs beslist om een ‘crisiscel’ te activeren. De bedoeling is om daarmee de ‘continuïteit van de openbare diensten’ in de stad te verzekeren.

Redactie

Nu de pensioenhervorming in Frankrijk overeind blijft, vinden er wederom hevige protesten plaats in verschillende Franse steden. De afgelopen dagen werd er onder meer geprotesteerd in Bordeaux, Rijsel, Rennes, Toulouse, Straatsburg, Nantes en Lyon. Sommige betogers wierpen blokkades op, stichtten brandjes en veroorzaakten vernielingen. Er werden leuzen gescandeerd tegen president Macron.

Als gevolg van die protesten, heeft Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, dinsdag beslist om een “crisiscel” te activeren. In de Franse hoofdstad zijn er de voorbije avonden spontane manifestaties geweest tegen de pensioenhervorming. In de straten van Parijs ligt ook nog altijd 9.300 ton afval, door een staking van de vuilnisophaaldiensten.

Het plan is dat de crisiscel elke dag samenkomt, om zo “continuïteit van de openbare diensten” in Parijs te verzekeren. Tijdens de coronacrisis en gedurende hittegolven afgelopen zomer werd er ook een crisiscel geactiveerd.

Motie van wantrouwen

Maandag overleefde de regering van premier Elisabeth Borne een motie van wantrouwen maar net. De steun voor de motie was groter dan ooit: 278 parlementariërs schaarden zich achter de motie. Toch waren er negen stemmen te weinig om de regering ten val te brengen; daarvoor waren 287 stemmen vereist.

Nu de regering de stemming heeft overleefd, geldt de pensioenhervorming als aangenomen. Dat betekent dat de pensioenleeftijd vanaf deze zomer stapsgewijs omhoog gaat, van 62 jaar nu naar 64 jaar in 2030. Toch komt president Macron niet ongehavend uit deze saga. In een poging de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, is hij deze dinsdag bezig breed te consulteren. ‘s Ochtends heeft hij overlegd met premier Borne, de voornaamste ministers betrokken bij de pensioenplannen, en de voorzitters van de meerderheidspartijen.

Daarna kwamen de voorzitters van de Assemblée en van de Senaat langs. Dinsdagavond ziet Macron de volksvertegenwoordigers en senatoren van de meerderheid.

Lees ook

Onrust in Frankrijk na geforceerde pensioenhervorming: ‘De Fransen voelen zich gebrutaliseerd’

Donderdag is er opnieuw een actiedag in Frankrijk tegen de omstreden pensioenhervorming.

Betogers komen op straat in Parijs. Beeld AP
Betogers komen op straat in Parijs.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234