Woensdag 31/05/2023

NieuwsSociale media

Binnenkort opnieuw plaats voor blote borsten op Facebook en Instagram? Adviesraad zet licht op groen

Een foto waarop de tepels van een vrouw te zien zijn werd tot nu toe steeds verwijderd door het algoritme van Instagram en Facebook. Beeld Johan Jacobs
Een foto waarop de tepels van een vrouw te zien zijn werd tot nu toe steeds verwijderd door het algoritme van Instagram en Facebook.Beeld Johan Jacobs

Instagram en Facebook ­kregen de voorbije jaren ­kritiek voor hun beleid rond naaktheid. Hun algoritmes verwijderen immers naakte borsten en tepels van vrouwen, maar niet van mannen. Een adviesraad van moederbedrijf Meta vraagt nu die regel te herzien.

Chloë Stylemans

Een groep academici, politici en journalisten die het bedrijf Meta adviseren stelden dinsdag een besluit op. Conclusie? De regels rond naaktheid en seksuele activiteiten voor volwassen moeten wijzigen zodat ze stroken met de internationale mensenrechten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De censuur van vrouwenborsten op Instagram en Facebook zorgt volgens de adviesraad voor een te binaire kijk op gender. Ook is er een te groot onderscheid tussen het vrouwen- en mannenlichaam, want mannen mogen hun tepels wel tonen. Dat maakt de regels voor intersekse, non-binaire en trans personen heel onduidelijk, wat oneerlijk is, klinkt het bij de raad.

Meta reageert blij te zijn met de beslissing van de adviesraad. Het bedrijf zegt zijn beleid voortdurend aan te passen om hun platform voor elke gebruiker zo veilig mogelijk te maken. “Maar,” klinkt het, “we weten dat er meer kan worden gedaan om de lgbtq+-gemeenschap te ondersteunen.” Meta heeft zestig dagen de tijd om publiekelijk te reageren op de aanbevelingen van het bestuur.

Strijd van tien jaar

Dat de regels nu zouden veranderen komt niet uit de lucht gevallen. De uitspraak volgt op de censuur door Facebook bij twee posts van een Amerikaans koppel. Het paar, bestaande uit een non-binair persoon en een trans persoon, poseerde topless met de tepel bedekt. Ze vroegen aandacht voor de gezondheid van trans personen. Het AI-systeem verwijderde de foto’s, waarna het koppel in beroep ging tegen die beslissing.

De geschiedenis van de online tepel gaat al zeker tien jaar terug in de tijd. Toen protesteerden moeders aan het hoofdkantoor van Facebook. Foto’s van vrouwen die borstvoeding geven werden niet toegestaan. In 2013 kwamen de slogan en hashtag #FreeTheNipple opzetten, waar ook beroemdheden als Rihanna, Miley Cyrus en Lena Dunham zich achter schaarden.

In 2015 ontwierp de Amerikaanse kunstenaar Micol Hebron stickers van mannelijke tepels, zodat vrouwelijke Instagram-gebruikers ze over hun eigen tepels konden plakken. En zo de ongelijkheid bespotten.

Een recenter voorbeeld is toen de actrice Florence Pugh in een doorzichtige, felroze Valentino-jurk op de rode loper verscheen. Heisa alom, want je kon haar tepels zien. “Ik wil niemand kwetsen, maar hoe kunnen mijn tepels jou zo erg beledigen?”, zei de actrice daarover.

null Beeld Jasper&Noortje
Beeld Jasper&Noortje

Een voorbeeld dichter bij huis: de Vlaamse fotografe Noortje Palmers startte de Instagram-account Taboob. Daarmee stak ze in 2019 de draak met Instagram door creatief gekadreerde borsten te posten. De account werd tot tweemaal toe verwijderd.

De vrouwentepel was met andere woorden al vaak het voorwerp van discussie, maar nu zouden Facebook en Instagram hem dan toch (eindelijk) bevrijden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234