Vrijdag 27/01/2023

NieuwsBinnenland

België verliest trappistenbier: Achelse Kluis en brouwerij verkocht aan ondernemer

null Beeld Karolien Coenen
Beeld Karolien Coenen

De Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, is verkocht aan ondernemer Jan Tormans. Dat melden De Tijd en de VRT. Het bier dat er gebrouwen wordt mag daardoor niet langer ‘trappist’ genoemd worden.

Redactie

De abdij stond al langere tijd te koop, en nu is er een overeenkomst ondertekend met de Kempense ondernemer Jan Tormans. “Ik heb de volledige site gekocht, dus zowel de oude en de nieuwe abdij als de brouwerij”, zo bevestigt Tormans zelf in De Tijd. Tormans zegt ambitieuze plannen te hebben met de site: hij wil de brouwerij verder uitbouwen en de productie de komende jaren fors opvoeren. Van de gebouwen van de abdij wil hij een bezinnings- en conferentiecentrum maken, op de site moet een nieuw restaurant komen, en Tormans heeft ook plannen voor een kaasmakerij, bakkerij en whiskystokerij.

Doordat de abdij volledig in privéhanden terecht komt, zullen de Achelse trappistenbieren binnenkort wel hun officiële erkenning verliezen. Een bier mag enkel ‘trappist' genoemd wordt wanneer het gebrouwen wordt door monniken van de orde der cisterciënzers. Enkele jaren geleden verloor het bier al zijn ATP-label (Authentic Trappist Product) toen de laatste twee paters naar de abdij van Westmalle verhuisden, waar de Achelse Kluis tot nog toe onder ressorteerde. Door die band met Westmalle mocht de naam 'trappist’ wel nog gebruikt worden.

“Af en toe kwam een pater van die abdij het proces nog controleren, zodat het nog trappist genoemd mocht worden, maar ook dat is nu verleden tijd”, zegt Tormans. Aan het bier zelf zal er niets veranderen, verzekert hij.

Doordat Achel van de trappistenlijst geschrapt wordt, blijven er binnenkort nog slechts vijf trappistenbieren over in België: Westmalle, Westvleteren, Orval, Chimay en Rochefort. De laatste jaren kwamen er wel steeds meer buitenlandse trappisten bij, zoals Tre Fontane (Italië), Engelszell (Oostenrijk) en Tynt Meadow Trappist Ale (Verenigd Koninkrijk).

Er zijn drie voorwaarden om een bier 'trappist' te mogen noemen:

• Het bier mag enkel binnen de kloostermuren of ‘in de onmiddellijke nabijheid van de abdij’ worden gebrouwen.

• De productie gebeurt door of onder toezicht van de monniken.

• De opbrengsten mogen enkel gebruikt worden voor ‘de behoeften van de kloostergemeenschap, voor solidariteit binnen de Trappistenorde, voor ontwikkelingsprojecten en caritatieve doelen’.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234