Zondag 05/02/2023

NieuwsOorlog in Oekraïne

▶ België stapt als een van eerste landen in nieuwe graandeal voor Oekraïne: De Croo en Zelensky ondertekenen gezamenlijke verklaring

Oekraïens president Zelensky en premier De Croo ondertekenden vanmiddag het nieuwe graanakkoord. Beeld BELGA
Oekraïens president Zelensky en premier De Croo ondertekenden vanmiddag het nieuwe graanakkoord.Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn vanochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een onaangekondigd bezoek en een ontmoeting met president Zelensky. Ze kondigen er zowat 37,4 miljoen euro extra Belgische steun aan. Ook stapt ons land als een van de eerste in een nieuw initiatief om graantransporten uit Oekraïense havens te financieren.

Redactie en Belga

De Croo en Lahbib arriveerden zaterdagochtend rond 07.45 uur (06.45 uur Belgische tijd) in de Oekraïense hoofdstad, goed negen maanden na de invasie van Rusland in haar buurland.

Ze kondigden aan dat België 37,4 miljoen euro bijkomende steun zal leveren aan Oekraïne. Naast bijkomende militaire steun gaat het om winterhulp van B-FAST met onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, om humanitaire steun via Unicef voor toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en om steun bij het herstel en wederopbouw.

Bij dat laatste zal België steun bieden aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voor het herstel van veertien ziekenhuizen en van water- en verwarmingsinfrastructuur. In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun.

Zelensky: ‘Speciale dag’

President Zelensky bedankte De Croo en België voor de steun die ons land aan Oekraïne heeft geleverd. “Onze onderhandelingen en samenwerkingen zijn heel vruchtbaar en in elkaars belang”, klonk het.

Zelensky merkte ook op dat het bezoek van de Belgische regeringsleider op een “heel speciale dag” komt, namelijk de herdenking van de miljoenen slachtoffers van de grote hongersnood in Oekraïne in 1932 en 1933, de ‘Holodomor’ in het Oekraïens. Kiev beschouwt die hongersnood als een genocide door het regime van Stalin. De Oekraïense president beschuldigde Rusland ervan nu opnieuw doelbewust een hongersnood te veroorzaken.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Oekraïens president Volodymyr Zelensky in Kiev Beeld Twitter/alexanderdecroo
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Oekraïens president Volodymyr Zelensky in KievBeeld Twitter/alexanderdecroo

Graantransporten

De Croo en Zelensky ondertekenden bij het bezoek een gezamenlijke verklaring, waarin België toetreedt tot een initiatief om graantransporten uit Oekraïense havens naar het zuiden te financieren. Volgens de Oekraïense president is ons land bij de eerste naties die zich bij het ‘Grain from Ukraine’-initiatief aansluiten.

“We zijn blij dat we hier deel van uitmaken”, zei De Croo. “Dit helpt dat sommige landen niet in een hongersnood verzeilen, maar helpt ook de Oekraïense economie.” België trekt 10 miljoen euro uit voor de financiering van de graantransporten. Bedoeling is om naar verluidt minstens 5 miljoen ton graan te verschepen tegen de zomer van volgend jaar. Het Wereldvoedselprogramma is partner van het initiatief. Zelensky zei dat zowat zestig schepen tegen midden volgend jaar graan zullen vervoeren uit Oekraïense havens naar landen zoals Soedan, Jemen en Somalië. Volgens de president zijn al een twintigtal landen en de EU in ‘Grain from Ukraine’ gestapt met financiële steun.

De premier ging voorts nog in op de verschillende vormen van steun die België al aan Oekraïne heeft geboden, zoals generatoren, maar ook brandstof, machinegeweren en artillerie. “We zullen de steun voortzetten zolang dat nodig is, en alles doen wat nodig is”, zei De Croo. Hij herhaalde dat ons land de Russische agressie ten strengste veroordeelt. “België steunt de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit.”

‘Belangrijk moment’

Onderweg naar Kiev benadrukte De Croo al dat het bezoek op “een belangrijk moment” plaatsvindt. “De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan”, legde hij uit. “Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog.”

De premier erkende dat er een zeker risico hangt aan zo’n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. De afgelopen tijd is Kiev meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen. Daarbij is onder meer de Oekraïense energie-infrastructuur geviseerd. “De Oekraïense bevolking leeft elke dag in gevaar”, zei hij. “Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.”

Premier Alexander De Croo en Oekraïens president Volodymyr Zelensky in Kiev. Beeld BELGA
Premier Alexander De Croo en Oekraïens president Volodymyr Zelensky in Kiev.Beeld BELGA

Westerse leiders

Sinds de start van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari gingen al heel wat westerse leiders hen voor. Vorig weekend was de Britse premier Rishi Sunak nog in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde daar nieuwe Britse militaire steun aan, vooral wat betreft luchtafweer, ter waarde van 50 miljoen pond.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) laat vandaag in ‘Le Soir’ ook weten dat België “ultramodern materiaal naar Oekraïne zal sturen, zoals mobiele laboratoria en onderzeese drones”.

De twee mobiele laboratoria zouden al binnen de drie weken aan Oekraïne geleverd kunnen worden en kunnen worden ingezet in de buurt van plaatsen waar een chemisch, bacteriologisch, radiologisch of nucleair incident is gebeurd, aldus de minister. “Ze kunnen ook gebruikt worden in rampgebieden waar kraamafdelingen of ziekenhuizen zijn verwoest, om dringende hulp te bieden.”

Ook zullen er tegen eind mei aan Oekraïne tien onderzeese drones van de Belgische firma ECA Robotics Belgium geleverd worden. “Die zijn in staat om alle onderzeese dreigingen te identificeren, of het nu gaat om mijnen of spionage-apparatuur”, zegt de minister. “Het gaat om gloednieuwe technologie, die enorm zal helpen.”

Militairen

Tot slot wordt een honderdtal Belgische militairen vrijgemaakt om achttien opleidingsmodules te geven. Het gaat dan onder meer om gevechtstraining, het opruimen van mijnen, infiltreren, training voor sluipschutters en het inzetten van communicatiesystemen. Op Europees niveau is het de bedoeling 12.000 tot 15.000 Oekraïense soldaten op te leiden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234