Vrijdag 12/08/2022

NieuwsBinnenland

Baby van vijf weken oud belandt in coma door drugsvervanger van vader

Archiefbeeld. Beeld AFP
Archiefbeeld.Beeld AFP

Een baby van vijf weken oud uit Kortrijk is een tijdlang in coma beland nadat het jongetje een giftige stof binnen had gekregen. Het gaat om Subutex, een geneesmiddel dat de drang naar heroïne kan afremmen en afkomstig was van zijn verslaafde vader. De man belandde drie weken in de cel, maar is ondertussen weer vrij. Hij blijft verdacht van het onopzettelijk toedienen van een giftige stof.

Tim Lescrauwaet

De 33-jarige man uit Kortrijk zat drie weken in de cel nadat zijn zoontje vergiftigd en in coma in het ziekenhuis werd binnengebracht. Het gerecht ging ervan uit dat hij het kindje van amper vijf weken had vergiftigd. Uit toxicologisch onderzoek is ondertussen gebleken dat er van opzet geen sprake was. Het kindje kreeg het gif vermoedelijk per ongeluk toegediend. “We kunnen inderdaad niet uitsluiten dat het kind de stof door nalatigheid toegediend kreeg. Dat bleek uit het verslag van de toxicoloog bij de onderzoeksrechter. Het kan natuurlijk nog altijd opzettelijk zijn, maar daar mogen we niet van uitgaan”, zei procureur Tom Janssens van het Kortrijks parket.

De vader van het jongetje verwittigde op 27 mei zelf de hulpdiensten. Zijn zoontje reageerde niet meer en werd in coma naar het ziekenhuis in Kortrijk overgebracht. Omdat de toestand zeer kritiek was, werd onmiddellijk beslist hem naar het UZ in Gent te brengen. Daar bleek dat het kindje vergiftigd was met Subutex. Dat is een geneesmiddel dat druggebruikers gebruiken om de drang naar heroïne te onderdrukken. De vader van het jongetje was verslaafd en nam het product om daarmee om te gaan. Maar het jongetje kreeg het geneesmiddel ook binnen.

Hersenschade

De vader was de enige ex-druggebruiker in het gezin en werd opgepakt. Hij ontkende dat hij het product moedwillig had toegediend, maar de onderzoeksrechter besliste hem toch aan te houden. Na drie weken in de gevangenis werd hij weer vrijgelaten. “De toxicoloog bevestigde dat zijn versie de meest waarschijnlijke is”, weet zijn advocaat Bram Elyn. “Hij heeft zo’n pilletje in twee gebroken en daarbij zijn vermoedelijk kruimels op zijn vingers beland. Daarna heeft hij zich met zijn zoontje bezig gehouden. Die kruimels zijn waarschijnlijk via zijn vingers of via het flesje in zijn mondje geraakt.”

En dus besliste de onderzoeksrechter de dertiger vrij te laten onder strikte voorwaarden. De man woont ondertussen weer thuis bij zijn partner en zoontje, maar mag niet alleen zijn met zijn kindje. Daarom moet zijn moeder permanent bij het gezin inwonen.

Het jongetje is ondertussen twee maanden oud en mocht het ziekenhuis weer verlaten. Het levensgevaar is geweken, maar het blijft afwachten of het kindje iets aan de vergiftiging zal overhouden. Mogelijk is er sprake van hersenschade, maar dat kan nog niet vastgesteld worden.

Kunnen enkele kruimeltjes Subutex voldoende zijn om een baby in coma te doen belanden? “Een baby’tje van vijf weken heeft niet veel nodig”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “Een welbepaalde dosis voor volwassenen kan bij een baby sterke bijwerkingen geven. Een startdosis per dag voor volwassenen is tussen 0,8 en 4 gram. En dat is eigenlijk een half tabletje. Dus een paar korreltjes daarvan kunnen bij een baby ook al serieuze dempingen en gedragsonderdrukkingen of zelfs coma veroorzaken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234