NieuwsOverlijden
Andrée Geulen (100), de Brusselse verzetsstrijder die duizenden Joodse kinderen redde, is overleden
De bekende Brusselse verzetsstrijder Andrée Geulen is overleden. Dat meldt Radio 2. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde Geulen met haar verzetsgroep ongeveer 3.000 Joodse kinderen. Ze werd honderd jaar.
Geulen redde tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van duizenden Joodse kinderen door hen onder te brengen bij niet-Joodse families en in kloosters, en werd daarvoor ook al meermaals gehuldigd. Zo werd ze eerder dit jaar nog benoemd tot ereburger van Elsene, en in 2007 werd ze in Israël ook al bedacht met het ereburgerschap van de Joodse staat. Ze is honderd jaar oud geworden.
Lees ook
De dochters van oorlogsheldin Andrée Geulen: ‘Mama werd ooit door de nazi’s gecontroleerd. Het papiertje met de gegevens van een kind kon ze nog net op tijd doorslikken’
Andrée Geulen-Herscovici, die op 6 september 1921 in Brussel werd geboren, was amper 17 toen de oorlog uitbrak in 1939. Toen België een jaar later bezet werd, ging ze als interim aan de slag in een lokale school in Brussel. Daar viel haar na verloop van tijd op dat er iets vreemds aan de hand was met de Joodse kinderen. Niet alleen kwamen die naar school met een gele ster, ze bleven op den duur ook weg uit haar klas. Zo kwam ze erachter dat ze ‘s nachts samen met hun ouders en familie door de nazi’s waren gearresteerd en weggevoerd.
Ondanks de waarschuwingen dat ze van naam zou moeten veranderen en haar leven op het spel zette als ze zou helpen, trad de Brusselse in 1943 toe tot het verzet. Ze ging aan de slag bij het Joods Verdedigingscomité (JVC). De Marollen, in het hartje van onze hoofdstad, werden haar actieterrein. De kinderen werden ondergebracht bij niet-Joodse gezinnen en in kloosters. De kinderen uit Brussel en Antwerpen werden ondergebracht in de Limburgse Kempen en in Vlaams-Brabant.
Na de oorlog bleef Geulen zich voor hen inzetten maar dan in de omgekeerde richting, door de ondergedoken kinderen te helpen hun verwanten terug te vinden. De meesten van hen kwamen echter als wezen uit de oorlog. Zelfs jaren na de oorlog hielp ze de inmiddels volwassen geworden overlevenden hun schuilplaatsen terug te vinden.
Vorig jaar was haar verhaal nog te zien op Canvas.