Vrijdag 31/03/2023

NieuwsGraf August Borms

Amper drie maanden na herstelling: graf van Vlaams-nationalist en collaborateur August Borms alweer vernield

Het graf van August Borms is opnieuw vernield: het zware stenen kruis is afgebroken en heeft de grafsteen doen barsten. Beeld BST
Het graf van August Borms is opnieuw vernield: het zware stenen kruis is afgebroken en heeft de grafsteen doen barsten.Beeld BST

Amper drie maanden nadat de stad Antwerpen het graf van August Borms liet herstellen, hebben vandalen het alweer vernield. Borms is een historisch figuur in het Vlaams-nationalisme, maar hij is na de oorlog ook geëxecuteerd voor zijn collaboratie met de nazi’s. ‘Hoe laf kan je zijn?’

Bruno Struys

Het graf van August Borms op het oud kerkhof van Merksem is opnieuw vernield. Het zware stenen kruis is van de sokkel afgebroken en op de liggende steen geduwd, die daardoor in stukken is gebarsten.

De feiten zouden zich dit weekend hebben afgespeeld, maar van de dader lijkt geen spoor. Een wijkteam van de Antwerpse politie is ter plaatse gegaan voor de eerste vaststellingen. Vermoedelijk is een koevoet gebruikt.

“Alweer hebben onbekenden dit vandalisme gepleegd en maakten het herstelde graf stuk. Hoe laf kan je zijn?” schrijft het Bormshuis op Facebook, bij twee foto’s van het vernielde graf. Op het kerkhof zelf staan geen politiecamera’s, maar wel vlakbij de ingang op de openbare weg.

Collaboratie

Het Bormshuis is een Vlaams-nationalistische organisatie die de herinnering aan August Borms in ere wil houden, maar dan wel zonder zijn collaboratie met de nazi’s al te veel te belichten. Borms heeft met de SS meegeheuld, Vlamingen geronseld voor het Oostfront en een bezoek gebracht aan de dwangarbeiders in de IG Farben-fabriek bij Auschwitz.

Ook Vlaams Belang-kamerlid Filip Dewinter en Voorpostleider Luc Vermeulen uiten zich op sociale media over het vandalisme.De extreem-rechtse actiegroep Voorpost plaatste maandag al een bordje bij het graf van deze nazicollaborateur met de tekst “wat haat vernielde, zal liefde heropbouwen”.

Het graf van Borms is in juni vorig jaar al eens vernield en met rode verf besmeurd. Daarna liet het stadsbestuur het graf herstellen, wat de stad Antwerpen “enkele duizenden euro’s” heeft gekost. Op Allerheiligen hield het Bormshuis er een plechtige inhuldiging.

Een groep mensen, onder wie Ellen De Soete van de 8mei-coalitie, schrijver Tom Lanoye en enkele nakomelingen van slachtoffers van het nazisme, stelden vragen bij die beslissing van het Antwerps stadsbestuur.

“Deze tweede aanval is dan ook een logisch gevolg van de hetze die gevoerd werd door de linkse 8mei-coalitie en Tom Lanoye”, beweert de vzw IJzerwake op haar sociale media. IJzerwake kwam vorig jaar in opspraak door het neonazistisch muziekfestival Frontnacht.

De begraafplaats in Merksem is al sinds 2002 geen actief kerkhof meer. De graven zijn sindsdien eigendom van de stad. Heel wat van die graven zijn in zeer slechte staat. Bevoegd schepen Els van Doesburg (N-VA) wil niet reageren en dus ook niet zeggen of het graf van Borms opnieuw wordt hersteld. Vorig jaar liet ze in de gemeenteraad wel verstaan dat de stedelijke diensten bij grafschennis “steeds over gaan tot spoedig herstel”.

Ook rond andere graven van Vlaamse collaborateurs is er blijvende discussie, wat volgens historicus Bruno De Wever van Vlaanderen “de uitzondering in West-Europa” maakt. In november hebben onbekenden nog het berkenkruis omvergeduwd aan het praalgraf van Staf De Clercq in Gooik. Dat wordt daar in ere gehouden door de zogenaamde Werkgroep Kesterheide, die toen beweerde dat het vandalisme een gevolg was van een artikel in De Morgen over de herdenking van Vlaamse collaborateurs.

Herstelwerken van het graf van Auguste Borms eerder dit jaar  Beeld Tine Schoemaker
Herstelwerken van het graf van Auguste Borms eerder dit jaarBeeld Tine Schoemaker

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234