NIeuwsVerenigde Staten
Amerikaanse buitenlandminister Blinken stelt reis naar China uit vanwege ‘spionageballon’
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot. Volgens China gaat het om een luchtschip voor wetenschappelijk onderzoek, dat per ongeluk in het Amerikaanse luchtruim is beland.
Blinken zou zondag naar Peking vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen, maar volgens ABC News zijn de plannen nu aangepast. Blinken zou in de Chinese hoofdstad komen praten over de diplomatieke en economische rivaliteit tussen de twee grootmachten. Hij zou de eerste Amerikaanse buitenlandminister zijn die Beijing bezoekt sinds 2018. Het is nog niet bekend hoe lang hij de reis heeft uitgesteld.
De Amerikaanse diensten volgen de ballon sinds hij een paar dagen geleden het Amerikaanse luchtruim binnenkwam via Canada, onder meer door hem te observeren met bemande militaire vliegtuigen. De ballon zou zich in de stratosfeer bevinden. “Het gaat duidelijk om een surveillanceballon en zijn traject voert hem momenteel boven gevoelige sites”, met name nucleaire silo’s, aldus een anonieme verantwoordelijke.
De ballon zou zich momenteel boven Montana bevinden, in het westen van de VS. Hij vliegt al enkele dagen in het Amerikaanse luchtruim, maar werd al langer geobserveerd, aldus de bron nog.
Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is de ballon door overmacht in het Amerikaanse luchtruim beland. Het heeft niets met spionage te maken, het luchtschip wordt gebruikt voor klimaatonderzoek, klinkt het. De ballon zou afgeweken zijn van de geplande route door de westenwinden. “We zullen communicatie behouden met de VS om deze onverwachte situatie naar behoren af te handelen”, aldus China.
Neerschieten
Het Pentagon had op vraag van president Joe Biden de mogelijkheid onderzocht om de ballon neer te schieten, maar heeft beslist om dat toch niet te doen vanwege het mogelijke risico van vallend puin, zegt de verantwoordelijke die anoniem wenst te blijven. “We hebben uitgemaakt dat hij zo groot is dat het puin schade kon veroorzaken, indien hij in bewoond gebied zou zijn neergehaald”, klinkt het. Vanwege de grote hoogte vormt de ballon volgens het Pentagon echter geen gevaar voor vliegtuigen.
Lees ook
‘Westerse steun voor Oekraïne kan Chinezen doen twijfelen om oorlog te beginnen in Taiwan’: geopolitiek denker Robert Kaplan
Pat Ryder, de woordvoerder van het Pentagon, wil enkel kwijt dat de North American Aerospace Defense Command (NORAD) de bewegingen van de ballon observeert. Het toestel vormt volgens de woordvoerder “geen militair of fysiek risico vormt voor de mensen op de grond”.
Toenemende spanningen
Het is niet de eerste keer dat het luchtruim op deze manier geschonden wordt. De ballon blijft deze keer wel langer dan normaal boven de VS. Washington staat met Peking in contact over het incident, dat toont hoe ver beide grootmachten gaan om elkaar te bespioneren te midden van toenemende spanningen.