NieuwsbriefOns Geld
Als u uw geld voor een paar jaar kunt missen, is dit een aanrader: de nieuwe Ons Geld-nieuwsbrief
De Morgen-journalist Dimitri Thijskens schrijft wekelijks deze ‘Ons geld’-nieuwsbrief. Laat uw e-mailadres hieronder achter om hem in uw mailbox te krijgen.
Beste lezer,
We hebben lang uitstel gekregen, maar de winter is nu echt wel in het land. Om geld te besparen op hun energiefactuur zijn er toch mensen die hun verwarming nog steeds niet opgezet hebben. In slecht geïsoleerde scholen wordt er teruggegrepen naar dekentjes om de kinderen te verwarmen. Lage temperaturen hoeven nochtans niet per se slecht zijn voor onze gezondheid, blijkt uit onderzoek. Dus die thermostaat wat lager laten staan, is geen slecht idee. Wilt u het wat minder drastisch, dan zijn nog talrijke andere tips die u kunnen helpen om te besparen op uw facturen. Niet alleen voor uw portemonnee, maar ook voor het klimaat is dit positief. Al blijkt uit het verleden – de oliecrisis en de coronapandemie – dat positief gedrag vaak niet duurzaam is en al snel wordt vergeten.
Heeft u ondanks de crisis toch nog wat spaargeld? Door de toegenomen inflatie is het geen goed idee om dat op uw spaarboekje te parkeren, ook weleens het verliesboekje genoemd. Vastgoed is altijd een zekerheid in moeilijke tijden, alhoewel met de gestegen rentevoeten de hypothecaire leningen steeds duurder worden. Aandelen dan maar? Op dit ogenblik staan ze op een laag niveau. Als u uw geld voor een paar jaar kunt missen, is dit een aanrader. Als de economie zich herstelt, zullen de aandelenkoersen ongetwijfeld stijgen. Al moeten veel bedrijven momenteel door de zure appel bijten. Zo zette Meta, het bedrijf achter Facebook, zopas nog 11.000 mensen op straat.
Cryptomunten misschien? Vooral bij de jongere generatie die snel rijk wil worden, zijn deze enorm populair. Maar nog maar eens is gebleken dat de fundamenten op los zand zijn gebouwd. Na het omvallen van FTX, een van de grootste cryptobeurzen van de wereld, werden één miljoen mensen rechtstreeks financieel getroffen. Maar vooral trad er een domino-effect in en gingen alle cryptomunten onderuit. Op één jaar tijd verloor de Bitcoin al 70 percent van zijn waarde. Door veel economen wordt de cryptomarkt niet voor niets bestempeld als “de grootste zeepbel uit de geschiedenis”. Het is dan ook vreemd dat de Vlaamse regering een opleiding over beleggen in cryptomunten subsidieert.
Als u echt héél veel geld heeft, dan is investeren in kunst misschien wel een optie. Zo werd het schilderij Compositie No. II van Mondriaan deze week in New York verkocht voor een kleine vijftig miljoen euro. De Britse ex-minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft een andere manier gevonden om wat geld bij te verdienen. Een half miljoen euro werd er op zijn rekening gestort voor zijn deelname aan ‘I’m a celebrity… Get me out of here!’, een overlevingsshow op de Britse tv. Hij kreeg niet alleen de kont van een koe voorgeschoteld, maar ook de vagina van een schaap en de penis van een kameel. Ook werd hij overgoten met een slijmerige substantie vol maden. We zien het Frank Vandenbroucke (Vooruit) nog niet meteen doen.
Tot volgende week,
Dimitri Thijskens
Economiejournalist
Elke week tips en nieuws over geld en economie? Krijg hier de nieuwsbrief ‘Ons geld’.