Woensdag 01/02/2023

NieuwsMensenhandel

Al meer dan 170 mogelijke slachtoffers van mensenhandel op Antwerpse bouwwerf: ‘Ongezien grote zaak’

De bouwwerf van Borealis in de haven van Antwerpen. (26/07/22) Beeld Photo News
De bouwwerf van Borealis in de haven van Antwerpen. (26/07/22)Beeld Photo News

In het onderzoek naar vermeende mensenhandel op de bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in het Antwerpse havengebied zijn intussen 174 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd. Dat meldt het Antwerpse arbeidsauditoraat. Eerder was sprake van 55 mannen uit de Filipijnen en Bangladesh, nu blijkt dat ook Turken er economisch uitgebuit werden.

Redactie en Belga

Het nieuws kwam vorige week aan het licht toen op een grote bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel werden ontdekt. De mannen van Filipijnse en Bengaalse afkomst werden onderbetaald, werkten hier illegaal en waren slecht gehuisvest.

De federale gerechtelijke politie startte een onderzoek naar de zaak en ondertussen hebben zich nog veel meer vermoedelijke slachtoffers gemeld. Het gaat om 17 Bengalen, 52 Filipijnen en intussen ook 105 Turken. Het arbeidsauditoraat stelt dat een deel van de 174 intussen al werd verhoord en dat zij die “volledig” konden worden geïdentificeerd intussen bijna allemaal al voorlopig het statuut van slachtoffer mensenhandel hebben gekregen. “Zij zullen op termijn - ze krijgen een bedenktijd van 45 dagen - eventueel een attest van immatriculatie krijgen, wat hen toelaat hier in België te verblijven en te werken”, klinkt het nog.

Turkse arbeiders

Dinsdagnamiddag kwamen ruim honderd Turkse arbeiders samen aan een politiekantoor in de Antwerpse Seefhoek. Ze wilden zo hun grieven kenbaar maken, schrijft de Gazet van Antwerpen woensdag. "We vragen om naar ons verhaal te luisteren", klonk het.

De bemiddelingsteams van de Antwerpse politie stonden deze arbeiders te woord. “Iedereen is geïdentificeerd en in samenspraak met het parket is iemand die het voortouw nam gehoord in een verhoor", aldus woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. "Via hem zijn de grieven gedeeld en genoteerd. We maken die info over aan het arbeidsauditoraat die zich over het dossier buigt.”

Lees ook

Hoe konden 55 ‘moderne slaven’ onopgemerkt aan de slag in Antwerpen? ‘Het is vaak een piramidesysteem’

Telkens weet de hoofdaannemer van niets: uitbuiting bij Borealis is geen alleenstaand geval

Moderne slavernij: van grote bedrijven als Borealis mogen we meer verwachten, van de politiek trouwens ook

Opvang

Er moet nu opvang worden geregeld voor de slachtoffers, maar dat is niet zo gemakkelijk, zegt Pieter Wyckaert van het Antwerpse Arbeidsauditoraat. "Payoke heeft recent gemeld dat ze eigenlijk vol zitten en dat ze zelf achter opvangplaatsen moeten zoeken. Ondertussen zijn er wel in het Luikse blijkbaar enkele slachtoffers ondergebracht, maar het blijft een probleem. Zeker gelet op het feit dat er zich iedere dag tientallen mensen aanbieden.”

"Wat ons betreft, is dit een ongezien grote zaak", gaat hij verder. "Eigenlijk één van de grootste zaken die wij tot hiertoe zijn tegengekomen. Het onderzoek wordt zo goed mogelijk gevoerd, maar de capaciteit zowel bij de onderzoekers als de opvanginstellingen is beperkt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234