Maandag 30/01/2023

Voor u uitgelegdEnergie

Aanvraagtermijn verwarmingspremie verlengd tot 1 november: dit moet u doen

Een kolencentrale in Dusiburg, Duitsland. Beeld NurPhoto via Getty Images
Een kolencentrale in Dusiburg, Duitsland.Beeld NurPhoto via Getty Images

Elk Belgisch huishouden heeft er recht op: de beloofde verwarmingspremie van 100 euro. Toch hebben veel Belgen die premie nog niet ontvangen. Soms kan die niet automatisch worden uitbetaald en moet het actief aangevraagd worden. De termijn daarvoor liep eigenlijk tot morgen, maar wordt nu toch verlengd tot 1 november. Hoe je de premie aanvraagt, lees je hier.

Redactie

In februari besloot de federale regering tot een verwarmingspremie van 100 euro netto - ongeacht of je huis wordt verwarmd door gas of elektriciteit. De premie wordt aangeboden aan ieder huishouden dat op 31 maart 2022 een residentieel elektriciteitscontract had.

Maar soms kan de premie niet automatisch worden uitbetaald. “Soms komt de naam of het adres niet overeen. Als dat zo is, moet je de premie zelf aanvragen”, meldt Lien Meurisse van FOD Economie aan VRT NWS. In sommige gevallen wordt de naam in het klantenbestand van de energieleverancier, dus niet gekoppeld aan de naam in het rijksregister. In dat geval moet je de aanvraag zelf doen.

Normaal kon dat tot zaterdag 15 oktober, maar de aanvraagtermijn is nu verlengd tot 1 november. Dat melden de bevoegde ministers Pierre-Yves Dermagne (PS) en Tinne Van der Straeten (Groen). “Ik kan iedereen alleen maar uitnodigen te controleren of ze hun premie via hun elektriciteitsleverancier hebben ontvangen. In het licht van de hoge energieprijzen telt elk gebaar, elke premie”, zegt Energieminister Van der Straeten. “Daarom wordt een extra termijn toegekend”, vult Economieminister Dermagne aan. “Het doel is dat iedereen die ervoor in aanmerking komt, de kans krijgt om ervan te profiteren.”

Hoe vraag je de premie aan?

De aanvraag kun je doen via deze website. Daarna volg je de volgende stappen:

  • Log in met Itsme of je e-ID en hou een elektriciteitsfactuur bij de hand.
  • Vul je klantnummer of de EAN-code van je aansluitingspunt in.
  • Geef een bankrekeningnummer door waarop het bedrag gestort mag worden.

Naast de verwarmingspremie neemt de federale regering nog andere maatregelen om de energieprijs af te vlakken. Zo is er ook een stookoliepremie, die op dit moment 300 euro bedraagt. Verder is er het basispakket energie, maar de toekenning hiervan verloopt automatisch via de energiefactuur. Deze maatregel loopt van november tot maart.

Lees ook

Tot 980 euro om torenhoge energiefacturen te verlichten: dit betekent het begrotingsakkoord voor u en uw portefeuille

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234