Zondag 04/12/2022

NieuwsStaking

24 urenstaking aan spoor vanaf dinsdagavond: ‘Engagement regering is onvoldoende’

Het Centraal Station in Antwerpen. Beeld Klaas De Scheirder
Het Centraal Station in Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen bevestigt dat de 24 urenstaking - vanaf dinsdag 4 oktober om 22 uur - doorgaat. De brief die de federale regering stuurde in antwoord op hun bezorgdheden, voldoet niet. Het antwoord ‘bevat geen enkele budgettaire garantie en blijft beperkt tot een intentieverklaring’, zeggen de vakbonden in een persbericht. ‘Dat engagement is onvoldoende.’

Redactie en Belga

In een brief aan de spoorvakbonden verklaarden premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dat er tegen midden oktober duidelijkheid zal zijn over de financiering van het spoor de komende jaren. Het is de bedoeling om tijdens het begrotingsconclaaf, dat voor 15 oktober afgerond moet worden, “de budgettaire meerjarentrajecten vast te leggen” voor de beheerscontracten (voor de periode 2023-2032) met spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. Dat is ook nodig om de contracten op 1 januari 2023 te kunnen laten ingaan, klonk het.

Minister Gilkinet had vorige week al gezegd dat hij tijdens de begrotingsgesprekken zal ijveren voor meer geld voor het spoor. “De financiering moet op dezelfde hoogte staan als de ambities, dat is mijn absolute prioriteit”, zo zei hij.

Meer middelen en personeel

De spoorbonden hadden midden vorige week zelf een brief naar de regering gestuurd naar aanleiding van hun stakingsaanzegging. In die brief herhaalden ze hun pleidooi voor meer middelen en meer personeel voor het spoor. De staking dient om druk uit te oefenen op het begrotingsconclaaf van het federaal kernkabinet, dat vrijdagnamiddag begon.

De Croo en Gilkinet zeggen in de brief aan de vakbonden dat ze begrip hebben voor “de onrust die is ontstaan omwille van het uitblijven van budgettaire duidelijkheid betreffende de beheerscontracten”. Wat de vraag om meer personeel betreft, schuift de regering de eis door naar het sociaal overleg bij de spoorbedrijven. “De concrete werkomstandigheden en -organisatie lijken ons geen directe bevoegdheid van de regering”, zo schrijven De Croo en Gilkinet. “Wij vertrouwen erop dat deze problematiek alsnog in een constructieve sociale dialoog tussen de directie van de twee spoorbedrijven en de syndicale organisaties kan worden opgelost.”

De twee regeringsleden zeggen tot slot te hopen dat de brief voldoende is om “u gerust te stellen wat betreft de bedoelingen van de regering in verband met de toekomst van de twee spoorwegbedrijven en hun medewerkers”.

‘Beleefdheidsantwoord’

De brief blijkt echter onvoldoende. Maandagochtend noemde de christelijke vakbond ACV-Transcom de boodschap al niet meer dan een “beleefdheidsantwoord”. “Er staan geen budgettaire garanties in, en dat was nochtans onze vraag”, zegt Koen De Mey van ACV-Transcom. “Een beleefdheidsantwoord op voorhand is een verkeerd signaal.”

Maandagavond zouden de vakbonden in gemeenschappelijk vakbondsfront bijeenkomen om een formeel standpunt in te nemen, maar de ACV’er is alvast allerminst overtuigd. “Ik denk dat we vanavond in gemeenschappelijk vakbondsfront zullen moeten zeggen dat dit onvoldoende is om de staking terug te fluiten”, zo verklaarde de vakbondsman op Radio 1.

Als de staking wordt doorgezet, dan start die op 4 oktober om 22 uur. Er is wel een minimale dienstverlening. De spoormedewerkers moeten aangeven of ze zullen werken of niet, en op basis daarvan wordt beslist welke treinen kunnen rijden. Dat zou ten laatste maandagavond duidelijk moeten zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234