gesponsord

Winters uitje met de kinderen? Ga op lamatrekking

- Aangeboden door Toerisme Montafon
3 © Andreas Haller - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Wie Montafon in het Oostenrijkse Vorarlberg op een onvergetelijke manier wil verkennen, doet dit met een lamatrekking geleid door ‘Llamero’ Horst. Met een uitstap door de mijngeschiedenis van de vallei maak je het avontuur compleet.

Als lamahouder Horst Kuster over zijn lama’s spreekt, is hij niet meer te stoppen. De passie voor zijn viervoetige vrienden uit de Zuid-Amerikaanse Andes ontstond bijna twintig jaar geleden. Na het zien van een tv-documentaire over een lamatrekking in Zuid-Amerika was hij wild van enthousiasme. ‘Dat is wat we hier nodig hebben’, was zijn eerste gedachte. 

Extra wowfactor
Slechts een jaar na de aankoop van de dieren, besloot Horst een lamatrekking aan te bieden. De wandeling op zich, die je het hele jaar door kan doen, is al heel speciaal. Maar in de winter voegt het besneeuwde landschap er een extra wowfactor aan toe. ‘We starten altijd rond 15 uur’, vertelt de 77-jarige. Terwijl de wandelaars samen met Imelda Dönz, een ervaren gids die bij elke lamatrekking aanwezig is, opwarmen met een punch uit de vuurschaal, stelt de lamaleider, ook wel ‘Llamero’ genoemd, de gasten zijn harige vrienden Pedro, Amadeus, Shorty, Wilson en Sandro voor. De gasten zijn meteen in de ban van de lama’s, maar vooral de oogjes van de kinderen beginnen te fonkelen. ‘De trekking is perfect voor families met kinderen’, benadrukt Horst. ‘De dieren zijn zeer gevoelig, rustig en - je kan het nauwelijks geloven – mijn lama’s spuwen al 17 jaar niet meer.’

3 © Andreas Haller - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Vergane glorie van de mijnbouw
Na de kennismaking met de lama’s kan de winterwandeling naar de Kristberg beginnen. Afhankelijk van hoeveel deelnemers er zijn, krijgen de wandelaars een leiband, waarmee ze de lama’s door de glinsterende sneeuw leiden. De dieren van de Andes slenteren ontspannen door het wilde, romantische landschap en pauzeren regelmatig. Zo verliezen de wandelaars de tijd uit het oog en kunnen ze van het moment genieten. ‘Pauzes, die we in het dagelijkse leven vaak tekortkomen’, weet Horst uit eigen ervaring. Het duurt anderhalf uur om bij het Panoramagasthof Kristberg te komen. Daar aangekomen worden de lama’s in openlucht vastgemaakt en kunnen de wandelaars in de herberg op krachten komen. Aansluitend wacht de avonturiers nog een ander hoogtepunt. Gids Adolf Zudrell vertelt over de geschiedenis van de mijnbouw in het Montafon. Bij velen is immers onbekend dat in de regio eeuwenlang grondstoffen gedolven werden, zoals ijzer, koper en zilver. Mijngangen, werktuigen en geschreven documenten brengen het verleden en daarmee het leven en het werk van de mijnwerkers tot leven. Dat geldt ook voor de gotische kapel van St. Agatha op de Kristberg. De geschiedenis van de kerk is sterk verweven met de ooit bloeiende mijnbouw. Na de excursie zet de groep koers in de richting van de Innerberg. ‘Het liefst in de schemering van prachtig maanlicht’, voegt de lamahouder eraan toe. Een lange, intense winterdag loopt ten einde, maar de unieke herinneringen blijven voor altijd bij. Winters genieten in Vorarlberg: zo beleefde je het koudste seizoen nog nooit!

3 © Andreas Haller - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
Dossier Montafon
Dossier Montafon

Lees alle artikels

nieuws

cult