Terreurdreiging

VS bannen elektronische toestellen op vluchten van en naar acht landen

1 © rv

Vanaf dinsdag verbieden de Verenigde Staten elektrische of elektronische apparatuur op vluchten van en naar acht landen. Dat schrijft The New York Times. De reden van het verbod is volgens Reuters een terroristische dreiging, maar dat ontkracht The New York Times op basis van officiële bronnen.

Luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian liet als eerste aan zijn passagiers weten dat er vanaf dinsdag geen elektronische toestellen meer worden toegelaten op vluchten van en naar de Verenigde Staten, tenzij in de ingecheckte bagage.

Later maakte Reuters bekend dat het verbod niet alleen voor vluchten van Royal Jordanian geldt, maar voor vluchten van en naar tien luchthavens in acht verschillende landen: Jordanië, Egypte, Turkije, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Marokko en Qatar. 

"Groter dan een smartphone"

Welke apparaten precies onder het verbod vallen, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens The Guardian gaat het om alle apparaten groter dan een smartphone. Een uitzondering geldt dus voor gsm's en voor medische apparaten die noodzakelijk zijn voor de vlucht. Maar laptops, tablets, camera's, dvd-spelers en elektronische spelletjes zijn allemaal verboden aan boord en moeten ondergebracht worden in de ingecheckte bagage.

Volgens luchtvaartspecialist Jon Ostrower, werkzaam bij CNN, is er sprake van dertien landen. Op Twitter zei Ostrower: "Er is iets heel vreemds aan de gang bij bepaalde internationale luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen. Er zijn meer vragen dan antwoorden."

cult