Venetië

Voor 'slechte soort' toeristen wordt San Marcoplein betalend

1 Het San Marcoplein, werelderfgoed en toeristenmagneet. © thinkstock

Als het van de nieuwe burgemeester van Venetië Luigi Brugnaro afhangt, zal zijn stad binnenkort geld vragen aan de talrijke toeristen die het San Marcoplein willen bezoeken. Niet alle toeristen zullen in de geldbuidel moeten tasten om het beroemde Piazza te betreden, enkel "het verkeerde type" toerist, neemt Brugnaro zich voor.

Share

Vragen die nog moeten worden beantwoord, zijn: hoeveel volk kan San Marco per dag verdragen? En hoeveel gaat een bezoekje aan het plein de 'slechte' toeristen kosten?

Brugnaro, een zakenman die het tot politicus heeft geschopt, wil de massale toestroom van toeristen inperken. Het San Marcoplein is en blijft immers een enorm populaire bestemming: volgens erfgoedgroep Italia Nostra wordt de tot het werelderfgoed van de Unesco behorende site jaarlijks door zo'n 30 miljoen mensen bezocht.

Volgens de Italo-Amerikaanse auteur Steven Varni, die in Venetië woont, is de toeristische industrie in de dogestad verworden tot een "nachtmerrie" met Disneylandallures.

Brugnaro denkt er nu aan om de toeristen in categorieën op te delen. Voor de inwoners van Venetië en mensen die voor langere tijd in de stad verblijven, zullen geen beperkingen gelden. Enkel wie op daguitstap komt, moet op voorhand boeken, zegt de centrumrechtse politicus.  Dupe van de hervorming moeten de zowat 70.000 dagjestoeristen zijn die in Venetië ronddwalen om er aan sightseeing, winkel- en restaurantbezoek te doen.

Het plan zal uitgewerkt worden, belooft Brugnaro. Het is alleen nog een kwestie van het uitwerken van details - bijvoorbeeld: hoeveel volk kan San Marco per dag verdragen? En natuurlijk: hoeveel gaat een bezoekje aan het wereldberoemde plein de 'slechte' toeristen kosten?

zine