Milieu

Vergeet Jaws, de oceaan is prachtig (en deze kunst moet die redden)

Wetsuit en vinnen aan om onderwaterkunst te bekijken

Voor de kust van Los Angeles doken we de oceaan in, op zoek naar de paviljoenen van kunstenaar Doug Aitken. Milieuactivist Cyrill Gutsch, die het project ondersteunde, is er absoluut van overtuigd dat kunst de oceaan kan redden.

5 De geometrische structuren zijn gratis en voor iedereen dag en nacht te bezoeken. © Shawn Heinrichs/Patrick Fallon Underwater Pavilions, 2016, installation view, Avalon, California. Courtesy of the Artist, Parley for the Oceans and The Museum of Contemporary Art, Los Angeles

In het koude water van Catalina, een eiland voor de kust van Los Angeles, liggen sinds december vorig jaar drie kunstwerken aan de oceaanbodem geankerd. En als het weer meewerkt, zullen wij ze straks ook verkennen. De Underwater Pavilions zijn de jongste installatie van kunstenaar Doug Aitken (48), die werkt en leeft aan de overkant van het water, in Venice.

De structuren liggen 3 tot 10 meter diep. De wanden zijn bekleed met spiegels en namaakrots: de spiegelwanden weerkaatsen licht, zeewier en fauna – een school oranje garibaldi’s, een zeeleeuw in de verte – alsook duikers en snorkelaars. Ze golven zachtjes mee met de deining. ’s Nachts worden ze ­verlicht, en dan lijken ze half caleidoscoop, half verdronken ruimteschip.

nieuws

cult

zine