Reizen

Upper Mustang: diep in de Himalaya ligt een magisch gebied voor wie geen hoogtevrees heeft

Reizen naar een vergeten Tibetaans koninkrijk, goed weggestopt in het Nepalese Himalayagebergte, heeft iets zuiverends. Van onze in overdrive gaande maatschappij is er ginder niets te bespeuren, en zo willen de Tibetanen dat ook het liefst houden.

Share

Tot 2011 bestond er zelfs geen weg doorheen Upper Mustang. De enige manier om te reizen was te voet of te paard

Natuurlijk kent iedereen Mustang. De een vertelt ons met een air alsof hij de slimste mens ter wereld is dat het gaat om een paard. Een wild paard uit de States, nietwaar? De ander zegt dat het een blitse auto is, wat anders?

Mustang, die iconische naam, staat nochtans voor zoveel meer. Wat dacht je van een rustig en ietwat geheim stukje Himalaya in Nepal met als naam Upper Mustang of ‘het verloren Koninkrijk van Lo’. Tot 2008 was dit effectief een boeddhistisch en ­soeverein koninkrijk, met een koningshuis en een geliefde koning die het beter vond voor zijn volk om buitenstaanders niet zomaar in ­groten getale toe te laten. Toen het koningshuis van Nepal zelf viel in 2008, en plaatsmaakte voor een ­republiek, werd ook koning (raj) Jigme Dorje Palbar Bista afgezet.

Toeristen worden sinds 1992 met mondjesmaat ­toegelaten op dit 2.000 vierkante kilometer grote stuk Himalaya. Tot 2011 bestond er zelfs geen weg doorheen Upper Mustang, richting de hoofdstad Lo Manthang. De enige manier om te reizen was te voet of te paard. Sinds vijf jaar verbindt een weg het dorpje Kagbeni, dat de ­toegangspoort is tot het ­voormalig koninkrijk, met het compacte hoofdstadje waar ooit de koning leefde.

nieuws

cult

zine